Povestea Bisericii nemțești cu ceas vechi de peste un secol

1210
2

Articole de la același autor

O biserică neogotică, ridicată de etnicii germani în anul 1898, cu un ceas vechi de mai bine de un secol, atrage privirile celor care trec prin localitatea Mihail Kogălniceanu. Biserica nemțească este cea mai frumoasă clădire arhitectonică dintre toate lăcașurile germane din Dobrogea. Biserica Romano Catolică are hramul Sfântului Anton de Padova și este unică datorită patrimoniului pe care îl deține. 


Preotul Anton Alecu povestește că istoria comunității nemțești din Mihail Kogălniceanu a fost una zbuciumată. În anul 1940, Hitler a retras nemții de aici, era vorba de sute de familii. Șapte ani mai târziu, în comuna Kogălniceanu se întorceau acasă doar cinci familii. 


Dobrogea a adăpostit, în veacurile trecute, și o importantă comunitate de germani, pe lângă români, turci, tătari, bulgari, ruși lipoveni, ruteni, evrei, italieni, armeni sau greci. La sfârșitul anilor ’40, cei mai mulți au decis să plece în Germania lui Hitler. Astăzi, au mai rămas doar 130 de familii catolice. 


Preotul Anton Alecu a declarat că această comunitate nemțească din Kogălniceanu a fost înființată din nemții sosiți din Cadrilater și Crimeea. 


În anul 1875, s-a hotărât con-struirea casei parohiale, funcțională și azi. 
Biserica este compusă din naos, trei altare și este împodobită cu statui și icoane, Calea Sfintei Cruci în lemn (armonios și viu colorată, executată de renumitul sculptor tirolez Ferdinand Stufflesser). În antreul de sub turn, se află o placă de marmoră, având gravate numele eroilor germani din Primul Război Mondial. 


Preotul Anton Alecu spune că altarele sunt îmbrăcate în foiță de aur, toate fețele fiind tratate, reîntărite și restaurate total. La fel s-a întâmplat și cu ornamentele și cu statuile. 


Un alt motiv de mândrie al locuitorilor comunei este ceasul de pe turla bisericii, funcțional și astăzi, la 109 ani de existență. Generații la rând au crescut cu sunetul lui și fiecare zi s-a măsurat după bătaia lui. 


"Este un ceas austriac și bate la ora exactă în clopotul mare și la fiecare jumătate de oră în clopotul mic, de mai bine de un secol. E un ceas de referință pentru întreaga comunitate. De ani de zile, când bătea ceasul ora 9, gospodinele băgau în cuptoarele de-afară pâine, iar în jurul orei 11 se simțea un miros de pâine coaptă în tot satul. Suntem foarte mândri de acest ceas, care poate fi zărit din orice colț al comunei! Biserica este cel mai înalt edificiu din comună, având 45 de metri înălțime", a subliniat preotul Anton Alecu. 


Preotul vorbește cu mândrie despre biserica nemțească, spunând că "localitatea este cunoscută în lumea-ntreagă datorită acestui locaș de cult, cu ceas vechi de mai bine de un secol, dar și datorită pistei aeroportului Mihail Kogălniceanu, cea mai lungă și cea mai lată din România". 


Comentează știrea

.....
12 octombrie 2015
......

Domnisoara cred ca vrei sa spui 130 familii de catolici. Cred ca ar trebui sa te documentezi ffff bine cand scri un articolo despre istoria unei localitati care a cunoscuto dezvoltare si o transformare formidabila dea lungul timpului... Ar fi pacat sa scri un articol cu greseli despre o comunitate care a marcat evolutia in aceasta asezare.

catalin
12 octombrie 2015

Lucrezi cat vrei, castigi cat vrei ! Nu este necesara niciun fel de experienta! Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii; principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic; plata castigurilor realizate este garantata prin contract, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale; se lucreaza part-time sau full-time, la alegere; sunt suficiente studiile medii, cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. Detalii la adresa de email [email protected]

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Sfințirea primei biserici  din Năvodari
Pagina a fost generata in 2.3977 secunde