Posturile cadrelor didactice din învățământul special, în pericol! "S-a lucrat pe genunchi"

1282
Posturile cadrelor didactice din învățământul special, în pericol!

Articole de la același autor

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Ministerului Educației Naționale și ministrului Valentin Popa să analizeze posibilitatea modificării art. 17 din Ordinul MEN nr. 3622/2018, astfel încât planurile cadru pentru învățământul special să se aplice începând cu anul școlar 2019 - 2020.

Potrivit reprezentanților Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța, afiliat la FSLI, prevederile Ordinului nr. 3622/2018 conțin numeroase lacune, inclusiv riscul ca numeroase cadre didactice să rămână fără posturi. Concluziile celor de la FSLI arată că se dispune ca, în învățământul special, toate disciplinele să fie predate de profesorul de psihopedagogie specială, cu excepția disciplinelor de religie, educație fizică și activități sportive și limbă modernă.

În ceea ce privește planurile-cadru pentru învățământul special primar și gimnazial, anexele nr. 9 - 16 nu conțin precizări cu privire la predarea religiei, orelor de educație fizică și activități sportive, precum și limba modernă de către profesori de specialitate; planurile-cadru menționează doar la anexa nr. 16 (care se referă la învățământul primar și gimnazial din unitățile școlare și clasele afiliate din centrul de detenție, centrele educative și penitenciarelor) care este rolul activităților de preprofesionalizare și că "aceste activități se desfășoară în ateliere protejate sau în parteneriat cu operatori economici și sunt realizate de personalul didactic specializat, în funcție de nevoile actuale de pe piața muncii".

A scăzut numărul de ore de kinetoterapie de la grădiniță, de la patru ore, la trei ore pe săptămână. A crescut numărul de ore de terapia tulburărilor de limbaj. Pentru predarea limbilor moderne, s-a introdus profesorul de specialitate, nu profesorul de psihopedagogie specială.

"Astfel, aplicarea planurilor va conduce la intrarea în restrângere de activitate a unor profesori de specialitate. Aceste situații de restrângere apar în afara perioadei prevăzută în Calendarul din Anexa nr. 19 la Metodologia - cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2018 - 2019, aprobată prin Ordinul nr. 5485/2017, în condițiile în care aceste planuri cadru de învățământ au intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, 18 mai 2018, iar în calendar soluționarea restrângerilor de activitate și emise deciziile de transfer s-a desfășurat în perioada 29 martie - 11 aprilie 2018. Practic, aceste categorii de cadre didactice intră în restrângere de activitate, în afara calendarului aprobat prin metodologia mai sus menționată. Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, potrivit art. 17 din OMEN nr. 3622/2018, aceste planuri cadru se aplică începând cu anul școlar 2018 - 2019, respectiv de la 1 septembrie 2018, iar aplicarea acestora determină restrângeri de activitate care trebuie soluționate în afara calendarului de mobilități, precum și creșterea numărului de norme, fără a fi fost bugetate în anul financiar 2018. Mai mult, nu există prevederi exprese, în fiecare dintre anexe, privind predarea orelor de religie, educație fizică și activități sportive, limba modernă și activitățile de preprofesionalizare, ceea ce va crea confuzii în sistem.

Mai mult, nu există prevederi exprese, în fiecare dintre anexe, privind predarea orelor de religie, educație fizică și activități sportive, limba modernă și activitățile de preprofesionalizare, ceea ce va crea confuzii în sistem. Totodată, nu există timpul necesar pentru modificarea curriculumului național în conformitate cu noile planuri-cadru", precizează președintele FSLI, Simion Hancescu.

"Fără bulversări și nemulțumiri!"

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că orice schimbare rapidă, fără o consultare prealabilă, determină o stare de îngrijorare a personalului din învățământul special. De asemenea, este necesară o pregătire prealabilă a cadrelor didactice, având în vedere schimbările preconizate, ceea ce, practic, în acest moment, nu mai poate fi realizată.

"Aceste planuri să se aplice începând cu anul școlar 2019 - 2020. În acest fel, nu s-ar mai produce bulversări în sistemul de învățământ special și nici nemulțumiri în rândul personalului", se mai arată în scrisoarea FSLI către Ministerul Educației. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3796 secunde