Piesă de artilerie din secolul al XV-lea, la Muzeul Marinei

512
Piesă de artilerie din secolul al XV-lea, la Muzeul Marinei - piesa-1617631548.jpg

Articole de la același autor

Muzeul Marinei Române vă invită, în fiecare săptămână, să admiraţi exponatele din incinta instituţiei. De data aceasta, specialiştii le propun vizitatorilor, să vadă şi o piesă de artilerie din secolul al XV-lea. Ei spun că, încă din cele mai vechi timpuri, omenirea a suprapus activitatea de confecționare a uneltelor utile în desfășurarea activităților zilnice, cu cea de confecționare a celor necesare la vânătoare și pescuit, dar și a celor esențiale pentru apărare.

„Un exponat reprezentativ pentru procesul evolutiv al armelor de foc de pe aceste meleaguri este culverina sau bombarda cu încărcare pe la gura țevii, armă care poate fi considerată precursoarea artileriei moderne. Piesa muzeului nostru, care poate fi admirată în secțiunea dedicată perioadei medievale, a fost folosită la bordul navelor, montată cel mai probabil chiar pe copastia corăbiilor din acea perioadă. Confecționată din fier forjat, exemplar unic în țară, ea a fost descoperită în mare, de către scafandri, în anul 1965, în apropierea unei epave din zona Mangalia”, au precizat muzeografii.

Piesa este compusă din țeavă, cămașa culatei care susține țeava și furca, împreună cu ocheți. Foarte interesant este și faptul că țeava tunului a fost realizată prin rularea unei foi de metal topit de mai multe ori în jurul axului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5213 secunde