Peste trei milioane de euro, pentru un muzeu

117
Peste trei milioane de euro, pentru un muzeu - castru7-1430675588.jpg

Articole de la același autor

Amenajat cu o finanțare europeană în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, un muzeu roman, care conține o parte din Principia, clădirea comandamentului castrului Apulum, poate fi vizitat începând din acest weekend la Alba Iulia. Ghizii vor fi costumați în soldați romani. 


Noul muzeu Principia a fost amenajat în Cetatea Alba Carolina, între Muzeul Național al Unirii și Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, pe locul unde în ultimii ani au fost descoperite fragmente importante din castrul roman Apulum. Muzeul Principia cuprinde o porțiune din fosta clădire a comandamentului castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina, precum și alte vestigii din castru, descoperite în timp de arheologi. Principia era cea mai impunătoare clădire din castrul roman, având aproximativ 60 de metri lățime și 80 de metri lungime. 


Camera de tezaur în care erau depozitate finanțele legiunii, zona în care erau birourile ofițerilor, dar și o instalație de încălzire romană, denumită hipocaust sunt doar câteva dintre atracțiile noului muzeu. Stindardele și însemnele legiunii romane, dar și statuile împăraților Hadrian și Traian, cel de-al doilea cunoscut ca și cuceritor al Daciei sunt alte atracții. Alte vestigii romane descoperite în timp de arheologii care au cercetat situl castrului roman Apulum sunt expuse în curtea interioară. Proiectul cu finanțare europeană, în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, a fost derulat de Primăria Alba Iulia. 


Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată una dintre cele mai importante și mai bine conservate fortificații bastionare de tip Vauban din Europa. Este ridicată pe locul în care a existat o fortificație medievală, care la rândul său fusese construită peste castrul Legiunii a XIII-a Gemina. În perioada romană, orașul Alba Iulia purta numele Apulum. Era un important centru atât militar, cât și comercial.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 August 2013
Stire din Cultură-Educație : Vernisaj la Muzeul Marinei Române
Pagina a fost generata in 0.951 secunde