Personalitatea dirijorului George Georgescu, evocată la Biblioteca Judeţeană

174
Personalitatea dirijorului George Georgescu, evocată la Biblioteca Judeţeană - cmykdirijorsursaconcursulggeorge-1600011427.jpg

Articole de la același autor

Au trecut 56 de ani de la moartea dirijorului de renume mondial George Georgescu. La acest moment, puţini îşi mai amintesc de el, dar nu este şi cazul specialiştilor Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”. Aceştia le readuc aminte cititorilor de existenţa unui om de cultură extrem de valoros.

„Dirijorul român s-a născut în oraşul Sulina. După terminarea cursurilor primare şi liceale din localitatea natală, îşi face studiile de specialitate la Academia de Muzică din Bucureşti, clasa de violoncel a maestrului Dimitrie Dinicu. Se perfecţionează, urmând concomitent cursuri de armonie, contrapunct şi muzică de cameră.

În 1910, continuă pregătirea muzicală, la Berlin, cu Hugo Becker. Talentul de dirijor îi este descoperit de un mare muzician al timpului, Richard Strauss.

Debutul are loc la Orchestra Filarmonică din Berlin, moment care îl consacră carierei de şef de orchestră. În 1920, revine în ţară şi dirijează, la 29 octombrie, Orchestra Filarmonică din Bucureşti, la conducerea căreia rămâne peste 40 de ani.

După 1944, întreprinde turnee internaţionale, dirijând orchestre simfonice în mari centre muzicale ale Europei şi SUA”, au precizat bibliotecarii constănţeni.

Pentru meritele sale în promovarea artei muzicale, George Georgescu a fost distins cu titlurile de Artist al Poporului şi Laureat al Premiului de Stat. În afara preocupărilor muzicale, a colaborat cu articole de promovare a artei şi culturii româneşti, cu medalioane despre mari muzicieni, în numeroase publicaţii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 25 August 2020
Stire din Cultură-Educație : Nouă ani fără Eugen Mazilu
Vineri, 07 August 2020
Stire din Cultură-Educație : In memoriam Florian Pittiș
Pagina a fost generata in 1.2861 secunde