Modificări la Legea Educației

Pensionari universitari la catedră, doar cu aprobare anuală

355
Cadrele didactice și de cercetare din universități ar putea profesa după vârsta legală de pensionare cu aprobarea anuală a Senatului universitar, dar fără a depăși 2% din personalul didactic al instituției de învățământ superior, se prevede
într-o modificare aprobată de Senat, cu 68 de voturi pentru, 21 de abțineri și 7 voturi împotrivă, informează Agerpres.
Potrivit proiectului, în instituțiile de învățământ superior de stat învățământul este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată de Guvern, iar cuantumul taxei va fi stabilit de către Senatul universitar.
Totodată, instituțiile de învățământ superior de stat și particulare și confesionale se vor acredita și vor deveni parte a sistemului național de învățământ prin lege după parcurgerea procedurilor de acreditare.
"Instituțiile de învățământ superior sunt libere, deschise și au autonomie universitară garantată de Constituție. Atât în cazul universităților de stat, cât și în cel al universităților particulare, numărul total de studenți școlarizați într-o promoție la un program de studiu nu poate depăși capacitatea de școlarizare corespunzătoare unui raport număr studenți / număr cadre didactice titulare cel mult egal cu 40 la unu", se arată în proiect.
În ceea ce privește învățământul privat, sunt stabilite reguli proprii de către Senatul universității private despre cum să desfășoară alegerile și cum să fie organizate.
"Proiectul de lege se referă la câteva lucruri pe care noi le-am considerat importante pentru a fi modificate. În primul rând, este vorba de modificarea și completarea în privința eliminării sau definirii învățământului cu taxă în instituțiile de învățământ superior de stat, în sensul în care acestea au fost definite în acest moment și învățământ de la bugetul de stat finanțat de la bugetul de stat și învățământ cu taxă. Un alt element important al modificării se referă la ceea ce se întâmplă în momentul în care o universitate privată se desființează și modul în care acest patrimoniu al investitorilor revine celor care au înființat universitățile de învățământ superior respective", a declarat în plenul Senatului unul dintre inițiatori, senatorul Petru Filip.
El spune că toate modificările aduse prin proiectul de lege sunt în favoarea învățământului universitar în general și "nicidecum dintr-un spirit de frondă împotriva legii învățământului".

Pe de altă parte, reprezentantul MECTS, secretarul de stat Andrasz Kiraly, a spus că Guvernul nu a susținut propunerea întrucât, în ceea ce privește eliminarea învățământului cu taxă din instituțiile de învățământ superior de stat, nu este oportună limitarea dreptului la învățământ pentru alte criterii decât cele de calitate.
"Guvernul nu susține nicio modificare care să nu garanteze calitatea actului educațional și alinierea la spațiul european al învățământului superior. Nu este oportună introducerea unor drepturi suplimentare pentru învățământul particular și confesional", a susținut reprezentantul MECTS.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 13 Aprilie 2012
Stire din Cultură-Educație : Învățământul privat, evaluat
Joi, 08 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Sesiunea de toamnă a înscrierilor
Pagina a fost generata in 0.3578 secunde