Proiecție specială la Constanța

Pelicula "La Gomera", propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2020

325
Pelicula

Articole de la același autor

Constănțenii sunt invitați sâmbătă, la o după-amiază în compania unui film de Oscar. Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin" va găzdui, începând cu ora 17.00, premiera filmului "La Gomera", al cincilea lungmetraj în regia lui Corneliu Porumboiu. 


Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada", cu sprijinul Consiliului Județean Constanța. Pelicula a fost desemnată propunerea României pentru o nominalizare la categoria "Cel mai bun lungmetraj internațional" a premiilor Oscar 2020.
"La Gomera" este scris și regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnată de Tudor Mircea. Scenografia a fost realizată de Simona Pădurețu, designer de costume a fost Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabilă cu direcția artistică.


"La Gomera" este o producție 42 KM FILM în coproducție cu Les Films du Worso (Franța) și Komplizen Film (Germania). Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Eurimages, Arte France Cinéma, Film i Väst, Filmgate Films (Suedia) și Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, în asociere cu MK2 Films, Arte France și WDR. Producători sunt Marcela Mîndru (Ursu) și Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach și Maren Ade, alături de Sean Wheelan, Anthony Muir și Peter Possne.


Povestea este palpitantă. Vlad Ivanov este Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. El ajunge în insula La Gomera din Spania, pentru a învăța "El Silbo", un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt (Țambrea), un traficant aflat în arest la București și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii.


Recunoaștere internațională
Pelicula, cu Vlad Ivanov în rol principal, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectată în competiție, a primit majoritatea voturilor în ședința Comitetului de Selecție Anuală a Filmului Românesc pentru participarea la secțiunea "Cel mai bun lungmetraj internațional" a premiilor Oscar acordate de Academia Americană de Film.
Comitetul din acest an, numit prin Hotărâre a Consiliului de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei, a fost format din criticii de film Dana Duma, Ionuț Mareș, Irina Trocan, Iulia Blaga și Cristina Corciovescu, precum și de directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov. Filmele eligibile au fost cele care, potrivit regulamentului premiilor Oscar, au avut sau vor avea premiera între 1 octombrie 2018 și 30 septembrie 2019 și ai căror producători și-au exprimat opțiunea de a participa la această preselecție.  În acest an comitetul a avut de ales dintre 5 lungmetraje înscrise și declarate eligibile.


Academia Americană de Film a decis, în aprilie 2019, să schimbe denumirea categoriei "cel mai bun film într-o limbă străină" în "cel mai bun lungmetraj internațional" (Best International Feature Film), deoarece "reprezintă mai bine această categorie și promovează o viziune pozitivă și cuprinzătoare a creației și artei cinematografice ca experiență universală".


"La Gomera" este prima producție semnată de Porumboiu care a fost filmată și în afara României, în Spania și Singapore. Din distribuție mai fac parte Catrinel Marlon (Menghia), Rodica Lazăr, Sabin Țambrea, Julieta Szönyi, George Piștereanu, István Teglas, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto și Antonio Buíl.


13 ianuarie 2020, marea noapte a Oscarurilor 
Cele cinci filme nominalizate Oscar, la categoria "Cel mai bun lungmetraj internațional", vor fi anunțate pe 13 ianuarie 2020. 
Cea de-a 92–a ediție a Galei Premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020.
După vizionarea proiecției, spectatorii au ocazia de a pune întrebări despre realizarea filmului și de a primi răspunsuri chiar de la membrii echipei de distribuție.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5759 secunde