PE MÂINILE CUI NE LĂSĂM VIAȚA / CONSTANȚA - fabrică de medici "contra-cost"

Marţi, 23 Septembrie 2014
3571
Locurile rămase neocupate la Facultatea de Medicină Dentară în urma primei sesiuni de admitere de la Universitatea "Ovidius" din Constanța au ridicat un mare semn de întrebare asupra calității candidaților care se visează medici peste noapte. 


Indiferent de specializarea pe care o aleg, toți cei care se înscriu la cea mai căutată facultate - Medicina - trebuie să susțină un test grilă, după care se împart în ADMIȘI "fără taxă" - cei mai buni - și "cu taxă" - restul. Am încercat să aflăm de la câțiva prestigioși medici ai Constanței cât de mult contează să fii admis în învățământul superior medical doar pentru că îți dorești foarte mult, și nu pentru că… îți permiți. 


Cum oprim exodul medicilor buni 
Rectorul Universității "Ovidius", Sorin Rugină, este și un reputat medic și de aceea consideră că este greșit când se spune că învățământul "pe bani" este un învățământ formal și că, într-un fel, se cumpără astfel diplomele. "E pentru cine își dorește într-adevăr să facă Medicină și nu reușește să intre. Dar, din punct de vedere al abordării didactice, lucrurile sunt egale. Nu înseamnă că cel care a plătit este tratat mai tolerant și trece anul chiar dacă nu învață. În medicină se întâmplă multe mutații. În primii ani, se studiază disciplinele fundamentale, la care învățatul presupune multă parte teoretică, anatomie, biochimie, noțiuni greu de memorat. Se tocește. Spre final, când se trece la partea de gândire, nu mai contează cu ce medie ai intrat. S-a întâmplat să fie șefi de promoție candidați care au intrat pe locuri cu taxă. Sunt oameni - ce-i drept, nu prea mulți - care au făcut universități particulare și sunt foarte buni doctori. 


Cred că ar trebui schimbat sistemul de finanțare, pentru că am creat din locurile cu taxă un debușeu ca să ne putem asigura medici în schimbul celor care pleacă. Cei care vin pe locurile bugetate sunt foarte buni și vor pleca, pentru că nu avem cum să-i oprim. Am desființat tot ce era bun. În momentul în care eu, ca stat, investesc într-un medic, fără să fim nostalgici, respectivul e obligat să-și efectueze măcar un stagiu în țara lui. S-a exagerat însă prin desființarea stagiilor la țară, și de aceea nu avem nici profesori la țară, nici medici. Sistemul acela era bun, chiar dacă era de sorginte comunistă. Faptul că există «medicină pe bani» nu trebuie luat în sens comercial, ci în sensul de a suplimenta locurile pentru ceea ce statul nu reușește să oprească, și anume exodul medicilor buni", a mai afirmat prof. univ. dr. Sorin Rugină. 


Decanul Facultății de Medicină Dentară, conf. univ. dr. Aureliana Caraiane, consideră că susținerea unui examen riguros și apoi diferențierea pe cele două tipuri nu lasă loc interpretărilor. "S-ar fi putut vorbi de un așa-zis comerț dacă s-ar fi intrat fără concurs de admitere. În timpul anului, studenții sunt pe grupe în ordine alfabetică, procesul de învățământ desfășurându-se în egală măsură. Iar la Medicină Dentară, spre deosebire de alte specializări, la absolvire se trece direct în cabinet, la pacient, cu drept de liberă practică. Și-atunci evident că absolventul este interesat să fie competitiv, ca să poată rezista și să-și păstreze afacerea", a mai adăugat dr. Caraiane. După 13 ani petrecuți alături de studenți, dr. Florian Stoian consideră că nu trebuie judecați prin prisma banilor. "Ca o constatare, pot să afirm că a scăzut capacitatea studentului de a face față studiului medicinii și absorbției de informație într-un limbaj foarte greu, fiind specific. Nu mai performează decât cei cu adevărat dedicați medicinii, care își sacrifică familia și tot ce este le este drag", afirma dr. Stoian. 


De o cu totul altă părere este, însă, dr. Romeo Popescu: "Ceea ce este și mai rău este că acești studenți nu mai au de la cine să învețe. Asta e adevărata nenorocire. Și foarte mulți nu se prezintă în sesiune la examene, pentru că ei știu că vor trece într-un final. Sunt destui aceia care vin la Medicină cu gândul să plece în străinătate și să se umple de bani", a conchis dr. Popescu. 

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2694 secunde