PE MÂINILE CUI NE LĂSĂM VIAȚA / CONSTANȚA - fabrică de medici "contra-cost"

3622
4
PE MÂINILE CUI NE LĂSĂM VIAȚA / CONSTANȚA - fabrică de medici

Articole de la același autor

Locurile rămase neocupate la Facultatea de Medicină Dentară în urma primei sesiuni de admitere de la Universitatea "Ovidius" din Constanța au ridicat un mare semn de întrebare asupra calității candidaților care se visează medici peste noapte. 


Indiferent de specializarea pe care o aleg, toți cei care se înscriu la cea mai căutată facultate - Medicina - trebuie să susțină un test grilă, după care se împart în ADMIȘI "fără taxă" - cei mai buni - și "cu taxă" - restul. Am încercat să aflăm de la câțiva prestigioși medici ai Constanței cât de mult contează să fii admis în învățământul superior medical doar pentru că îți dorești foarte mult, și nu pentru că… îți permiți. 


Cum oprim exodul medicilor buni 
Rectorul Universității "Ovidius", Sorin Rugină, este și un reputat medic și de aceea consideră că este greșit când se spune că învățământul "pe bani" este un învățământ formal și că, într-un fel, se cumpără astfel diplomele. "E pentru cine își dorește într-adevăr să facă Medicină și nu reușește să intre. Dar, din punct de vedere al abordării didactice, lucrurile sunt egale. Nu înseamnă că cel care a plătit este tratat mai tolerant și trece anul chiar dacă nu învață. În medicină se întâmplă multe mutații. În primii ani, se studiază disciplinele fundamentale, la care învățatul presupune multă parte teoretică, anatomie, biochimie, noțiuni greu de memorat. Se tocește. Spre final, când se trece la partea de gândire, nu mai contează cu ce medie ai intrat. S-a întâmplat să fie șefi de promoție candidați care au intrat pe locuri cu taxă. Sunt oameni - ce-i drept, nu prea mulți - care au făcut universități particulare și sunt foarte buni doctori. 


Cred că ar trebui schimbat sistemul de finanțare, pentru că am creat din locurile cu taxă un debușeu ca să ne putem asigura medici în schimbul celor care pleacă. Cei care vin pe locurile bugetate sunt foarte buni și vor pleca, pentru că nu avem cum să-i oprim. Am desființat tot ce era bun. În momentul în care eu, ca stat, investesc într-un medic, fără să fim nostalgici, respectivul e obligat să-și efectueze măcar un stagiu în țara lui. S-a exagerat însă prin desființarea stagiilor la țară, și de aceea nu avem nici profesori la țară, nici medici. Sistemul acela era bun, chiar dacă era de sorginte comunistă. Faptul că există «medicină pe bani» nu trebuie luat în sens comercial, ci în sensul de a suplimenta locurile pentru ceea ce statul nu reușește să oprească, și anume exodul medicilor buni", a mai afirmat prof. univ. dr. Sorin Rugină. 


Decanul Facultății de Medicină Dentară, conf. univ. dr. Aureliana Caraiane, consideră că susținerea unui examen riguros și apoi diferențierea pe cele două tipuri nu lasă loc interpretărilor. "S-ar fi putut vorbi de un așa-zis comerț dacă s-ar fi intrat fără concurs de admitere. În timpul anului, studenții sunt pe grupe în ordine alfabetică, procesul de învățământ desfășurându-se în egală măsură. Iar la Medicină Dentară, spre deosebire de alte specializări, la absolvire se trece direct în cabinet, la pacient, cu drept de liberă practică. Și-atunci evident că absolventul este interesat să fie competitiv, ca să poată rezista și să-și păstreze afacerea", a mai adăugat dr. Caraiane. După 13 ani petrecuți alături de studenți, dr. Florian Stoian consideră că nu trebuie judecați prin prisma banilor. "Ca o constatare, pot să afirm că a scăzut capacitatea studentului de a face față studiului medicinii și absorbției de informație într-un limbaj foarte greu, fiind specific. Nu mai performează decât cei cu adevărat dedicați medicinii, care își sacrifică familia și tot ce este le este drag", afirma dr. Stoian. 


De o cu totul altă părere este, însă, dr. Romeo Popescu: "Ceea ce este și mai rău este că acești studenți nu mai au de la cine să învețe. Asta e adevărata nenorocire. Și foarte mulți nu se prezintă în sesiune la examene, pentru că ei știu că vor trece într-un final. Sunt destui aceia care vin la Medicină cu gândul să plece în străinătate și să se umple de bani", a conchis dr. Popescu. 




Comentează știrea

mihai
24 septembrie 2014
toate facultatile din constanta au aplicat modelul panait

deschizatorul de drumuri in locuri cu taxa cu nemiluita a fost Cornel Panait, cel care a facut din invatamntul de marina un aprozar. toti ceilalti au urmat modelul financiar propus de distrugatorul invatamantului de marina romanesc si asa s-a ajuns la o inflatie de studenti foarte prost pregatiti.

unu' satul de prosti cu diploma de titrati
24 septembrie 2014
titrati pe banii nostri....

cei care sunt la "cu taxa" reba lor... insa, cei care fac o facultate de medicina la stat, ar trebui sa semneze un contract cu statul, ca minim 10 ani profezeaza in Romania ! altfel, toti romanii sunt satui de nemernicii in halate albe, care la "buna ziua" iti raspund deschizand buzunarul...si apoi oricum iti spun sa vii la cabinetul lor particular... nimic mai josnic decat sa exploatezi suferinta umana, asa cum, din pacate fac 7-80% din personalul medical ce lucreaza la stat ! si sa stiti, nu au deloc salarii mici, cum striga... asistentele au peste 2000 ron net iar spaga lunara ami aduce minim echivalentul a inca unui salar....

marketglory
24 septembrie 2014
marketglory

w w w.marketglory.com/strategygame/Parmalat (copiaza link-ul in browser fara spatii) www.marketglory.com/strategygame/Parmalat MarketGlory este un simulator economic, politic, social si militar in care aveti posibilitatea de a va converti moneda virtuala in bani reali. Fiecare jucator din comunitatea MarketGlory are posibilitatea sa: munceasca, infiinteze companii, candideze la guvern, recomande referali, sa dobandeasca grade militare si sa-si construiasca propria organizatie. Drumul catre povestea de succes in Market Glory este strategia personalizata a fiecarui jucator din comunitatea Market Glory. Aici nu exista limita de timp, unii vor atinge obiectele mai repede si altii mai tarziu. Important este sa fii prezent in Market Glory si sa iti dezvolti ceea ce iti da satisfactii in acest joc. Succesul este rezultatul unei activitati care are la baza actiune si perseverenta. In orice domeniu din viata cei care nu renunta cu siguranta reusesc si isi ating toate obiectivele. Astfel un succes in Market Glory iti asigura un venit substantial si in viata reala. Banii nu aduc fericirea, ci numarul lor. 100 ron virtuali in joc sunt 1 euro. 1 euro real, care se poate scoate la un moment dat, cand ai ajuns la 20 euro. Fiecare om adus iti poate aduce zilnic intre 1 - 10 euro, daca ai rabdare si jucati amandoi. emal: [email protected] YM: stanciuadrian33

Relu
30 septembrie 2014
Cele mai sigure locuri de munca!

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5925 secunde