Paza bună golește buzunarul părinților. Cine și pentru câți bani ne mai apără copiii la școală

3836
70
Paza bună golește buzunarul părinților. Cine și pentru câți bani ne mai apără copiii la școală - paza1-1443033051.jpg

Articole de la același autor

Începutul de an școlar a adus și primele ședințe cu părinții, de la care mulți absentează din cauza ororii pe care le-o provoacă sumele de bani pe care trebuie să le plătească pentru finanțarea învățământului gratuit. Dar de care nu scapă!

Trecând peste acest "amănunt", care an de an suscită aprige discuții, dar peste care se trece din dorința de a le fi bine copiilor, paza școlilor se alătură celorlalte sponsorizări… obligatorii.

În absența pazei asigurate de organele statului, care s-au metamorfozat în "dascăli" pentru siguranța elevilor, părinții cotizează societăților private de pază.

"Plătim impozite și taxe ca proștii!"

Conform statisticilor Inspectoratului Școlar Județean, din totalul celor 496 de unități constănțene de învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal, 114 au asigurată securitate cu paznici, 281 cu camere video și sisteme de alarmă, 102 cu agenții de pază și 105 securitate cu sprijinul Poliției sau Jandarmeriei. Bineînțeles că unitățile din mediul rural nu își permit marea majoritate pază plătită.

"Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a desemnat pentru fiecare unitate de învățământ polițiști care să realizeze o comunicare permanentă cu reprezentanții unităților de învățământ și să desfășoare activități independente sau cu sprijinul celorlalte forțe pentru prevenirea și combaterea fenomenului antisocial în mediul școlar. Împreună cu conducerea unităților de învățământ a fost stabilită agenda activităților instructiv-educative, asigurându-se participarea polițiștilor la ședințele comitetului de părinți, la consiliile profesorale și la orele de dirigenție, în vederea prevenirii violenței în școli și în zona adiacentă acestora. Zilnic, acționează efective de ordine publică și poliție rutieră pe traseele de afluire/defluire în zona unităților de învățământ situate pe drumuri intens circulate. Pe parcursul anului școlar 2015-2016 vor fi elaborate programe și proiecte de campanii și planuri de măsuri de pre-venire a violenței în mediul școlar", a declarat pentru "Cuget Liber" scms. Marius Ghiță, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța.

Aproape 1.500 lei pe lună costă paza privată

Pe fondul acestei "teoretizări" a pazei, părinții se consideră prostiți pe față. "După ce că plătim taxe și impozite, iar la școală de la manuale până la detergentul femeilor de serviciu, statul român nu e în stare să asigure paza copiilor noștri!", bodogănea o mămică pe bună dreptate în curtea Școlii Gimnaziale nr. 24 "Ion Jalea". Aici, paza este asigurată de o agenție privată, iar paznicul veghează de dimineață până seara.

Nu la fel se întâmplă la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", unde securitatea este asigurată de o firmă privată până la ora 15, după care intră în funcțiune cei doi paznici ai școlii, cuprinși în ștatul colegiului. Nu întâmplător am ales aceste două unități de învățământ, pentru că la ambele președinte al asociației de părinți a fost Constantin Vasilescu. "Atât la Școala nr. 24, cât și la colegiu, când am devenit eu președinte, contractele cu respectivele agenții de pază erau în derulare. Eu nu făceam decât să le supun atenției, la fiecare început de an școlar, pre-ședinților asociaților de părinți pe clase", afirma Vasilescu, adăugând că suma plătită se ridică undeva la suma de 1.500 lei pe lună. Întrebat dacă Jandarmeria nu mai asigură pază, același președinte de asociație ne-a declarat că "are tarife mai mari decât agențiile private de pa-ză".

v v v

Am încercat, fără succes, să luăm legătura și cu doi reprezentați a două agenții de pază, pentru a afla cum se stabilesc aceste contracte și dacă e adevărată varianta că s-ar vehicula și mici "impulsuri" la adresa președinților asociațiilor de părinți pentru a pune… mâna pe paza școlilor. Cum nu ne va confirma cineva vreodată, rămâne varianta… seriozitate și tarife mici.

Comentează știrea

70 comentarii. Pagina 1 din 7. Click pe pagina dorită : 1 2 ...7 
Alexandru Bajdechi
23 septembrie 2015
Obligatia autoritatilor locale

Finanțarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație, pentru următoarele categorii de cheltuieli: i) cheltuieli pentru asigurarea securității și sănătății în muncă, pentru personalul angajat, preșcolari și elevi; Eu din asta inteleg ca este obligatia autoritatilor locale. Bineinteles ca directorii numiti politic nu vor ridica glasul.

parinte nemultumit
23 septembrie 2015
ne mai ceri fondu scolii?

la Liceul D. din Cta cum e cu paza? sa ne zica Svinarciuc. parintii sunt nevoiti sa plateasca taxa fiindca asa au hotarat apropiatii ei din comitetul de parinti. DA-TI DEMISIA, FEMEIE! nu te mai vrem. o sa iti facem reclamatii la inspectorat pana iti faci bagajele si ne lasi! nu esti in stare sa le predai macar o lectie ca lumea la gimnaziu. clasa a 8-a mai ia capacitatea asta cu tine? ne e teama ca nu! trebuie sa ne meditam copiii, sa platim paza cu incompetenti care ba dorm, ba lasa pe oricine sa treaca pt un pachet de tigari. vrem seriozitate daca tot ne bagati mana in buzunar pana la umar!

parinte multumit
23 septembrie 2015
l.d.

se vede ca habar nu ai cum sta treaba. scoala are un paznic platit de stat si unul de asoc de parinti. Ar fi platit scoala doi paznici dar... isj-ul nu te lasa, e o chestie legata de nr de posturi (desi la peste 1300 de elevi ar trebui mul mai mult personal ,inclusiv femei de servici). In aceeasi curte este si gradinita si liceul. Acolo trebuie sa stea cineva sa verifice cine intra-iese in-din curte. Asa ca acolo sta paznicul platit de parinti. La intrarea principala, a profesorilor, sta paznicul platit de scoala. iar restul sunt vorbe...doar ca sa ne aflam in treaba. Toti elevii de clasa a 8-a au intrat la liceu, multi la licee mai bune, ceea ce inseamna ca sunt copii buni si cadre didactice ok. La bac, procentul de promovabilitate e super ok. Cine e curios poate sa verifice pe situl ministerului. Asa ca asta este, lasati-o mai moale ca sa nu patiti ceva de ciuda/invidie.

Răspuns la: ne mai ceri fondu scolii?
Adăugat de : parinte nemultumit, 23 septembrie 2015
la Liceul D. din Cta cum e cu paza? sa ne zica Svinarciuc. parintii sunt nevoiti sa plateasca taxa fiindca asa au hotarat apropiatii ei din comitetul...
elevi
23 septembrie 2015
gimnaziu

Dar de scoala 29 ce spuneti? Este scoala buna sau nu? De ce se muta foarte multi elevi de gimnaziu la Liceul Decebal? Datorita ofertei acestui liceu. Altfel nu vad de ce (si acolo se plateste paza, apropo).

Răspuns la: ne mai ceri fondu scolii?
Adăugat de : parinte nemultumit, 23 septembrie 2015
la Liceul D. din Cta cum e cu paza? sa ne zica Svinarciuc. parintii sunt nevoiti sa plateasca taxa fiindca asa au hotarat apropiatii ei din comitetul...
parinte nemultumit
24 septembrie 2015
propaganda ieftina a la svinarciuc

bine ai revenit colega! imi era asa dor de tine! chiar ma intrebam cand isi va asmuti svinarciuc postacii sa o apere. ia fiti atenti cum sta treaba: paznicul platit de "asociatia" (S.R.L.-ul lui Svinarciuc) de parinti lasa pe oricine sa intre sau sa iasa, elevii de liceu nu mai sar gardul, ii dau o tigara si ii lasa in pace. iar cu gimnaziul chiar ne minti in fata? isi transfera toti copiii la alte scoli, cei mai multi la 29, 7 si 38, nicidecum invers! dar vad ca nu ai tupeul sa negi ca svinarciuc NU E IN STARE SA PREDEA MATEMATICA! de-asta fug toti de liceul asta. din cauza ei si a partenerei sale, aia de romana. mai faceti banchete prin mamaia in mijlocul iernii? pai doar nu o sa rateze ea o mocangeala perfecta ca asta!

Răspuns la: l.d.
Adăugat de : parinte multumit, 23 septembrie 2015
se vede ca habar nu ai cum sta treaba. scoala are un paznic platit de stat si unul de asoc de parinti. Ar fi platit scoala doi paznici dar... isj-ul...
eleva
24 septembrie 2015
adevarul

ce oferta ma? cred ca nu stii pe ce lume traiesti. vrei sa faci matematica cu doua incompetente? iar romana cu o spagara notorie, si intre reprize, sa strecori si cateva meditatii cu ea si cu aia de franceza? poate ai prea multi bani si nu stii ce sa faci cu ei. daca nu platesti "cotizatia" sa stii ca isi trimite recuperatorii dupa tine. te haituieste pana iese treaba buna cu fondul scolii si cu paza

Răspuns la: gimnaziu
Adăugat de : elevi, 23 septembrie 2015
Dar de scoala 29 ce spuneti? Este scoala buna sau nu? De ce se muta foarte multi elevi de gimnaziu la Liceul Decebal? Datorita ofertei acestui liceu...
elev
24 septembrie 2015
paznicul ala e degeaba

asa e. iar cu paza hai sa recunoastem. svinarciuc era directoare cand a fost scandalul cu andreea bododel, nu?vad ca pe profu care a bagat-o in liceu nu l-a jenat "paza" asta. ideea e ca platim degeaba paza, ca daca a intrat panarama aia, poate sa intre foarte bine si un terorist! cine sa-l opreasca? dam niste bani aiurea...

Răspuns la: adevarul
Adăugat de : eleva, 24 septembrie 2015
ce oferta ma? cred ca nu stii pe ce lume traiesti. vrei sa faci matematica cu doua incompetente? iar romana cu o spagara notorie, si intre reprize...
coleg
24 septembrie 2015
nedumerire

Ori esti parinte nemultumit ori esti coleg nemultumit hotaraste-te...Dedublarea personalitatii intervine pe fondul unor tulburari psihice. Acest fenomen psihopatologic de disociere a unității personalității prin dedublarea ființei, duce la apariția a două euri diferite, care evoluează succesiv sau simultan. Cele două euri coexistă, unul fiind normal și conștient iar celălalt patologic și bazat pe o motivație inconștientă. Acest sindrom este întâlnit în isterie, stări maniacale, psihoze alcoolice și schizofrenie., iar adesea persoana suferindă trăiește cu convingerea că este o altă persoană, de obicei mai buna.În fiecare caz, pacienții trăiesc cu intensitate personajul în care s-au transformat...Din pacate boala ta ne intristeaza si pe noi cei din jurul tau ...chiar nu simti compasiunea noastra?

Răspuns la: propaganda ieftina a la svinarciuc
Adăugat de : parinte nemultumit, 24 septembrie 2015
bine ai revenit colega! imi era asa dor de tine! chiar ma intrebam cand isi va asmuti svinarciuc postacii sa o apere. ia fiti atenti cum sta treaba:...
herodot
24 septembrie 2015
imi e scarba

draga mea, hai ca te-ai dat de gol! vrei sa-ti amintesc cazuri de dedublare a personalitatii la tine in cancelarie? eu tin minte ca baiatul unei anumite specialiste abia a luat bac-ul. a fost ultimul din sesiunea de vara, nu? ce caz de dedublare a personalitatii: mamica e mana dreapta si legatura politica cu isj-ul si partidul pentru directoare, e diriginta la o clasa paralela cu aceea in care si-a inscris plodul, si fiindca e parinte, e in comitetul clasei respective, nu? nu te doare capul? dar daca Ponta reuseste sa jongleze cu atatea calitati cate are, de ce nu ai putea si tu? doar ai dovedit ca poti sa te strecori pe sub usa sau pe geam indiferent daca esti sau nu la putere. traiasca pilele si relatiile!

stela
24 septembrie 2015
paza

La majoritatea scolilor parintii platesc paza. In Navodari, in toate scolile paza este suportata de parinti.

70 comentarii. Pagina 1 din 7. Click pe pagina dorită : 1 2 ...7 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.57 secunde