Părinții și profesorii se simt luați în bășcălie de Ministerul Educației, care se contrazice în propriile decizii

7519
Părinții și profesorii se simt luați în bășcălie de Ministerul Educației, care se contrazice în propriile decizii - fondtestarescoala-1633534521.jpg
O circulară transmisă miercuri de Ministerul Sănătății, în atenția direcțiilor de sănătate publică, avea nu numai să bulverseze conducerile unităților de învățământ, dar mai ales părinții, care se văd nevoiți să scoată bani din buzunare pentru a achita un serviciu pentru care nu sunt absolut deloc avantajați.



„Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore fără ca această testare să fie prevăzută în sarcina cabinetelor medicale școlare. Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.

În ordinul 5338/1082/2021 nu este prevăzută testarea cadrelor didactice/nedidactice simptomatice. Sunt testați doar elevii asimptomatici în cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării preșcolarilor sau elevilor simptomatici, precum și consimțământul elevului care a împlinit vârsta de 18 ani, în unitățile de învățământ se vor testa gratuit exclusiv copiii și elevii simptomatici, în conformitate cu prevederile Ordinului Comun ME/MS nr. 5338/1082/2021”.

Și asta în condițiile în care art. 6 al ordinului comun 5.196/1.756/2021 prevedea: „Testarea elevilor se realizează în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim on-line. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora”.

De aici se poate trage o singură concluzie, și anume că statul este neputincios să asigure o minimă prevenție, prin achiziționarea de teste, așa cum se întâmplă în alte țări, unde elevii sunt testați de două ori pe săptămână. De altfel, chiar ministrul Sorin Cîmpeanu venise cu un astfel de exemplu, de la care a afirmat că s-a inspirat, ca acum să se răzgândească și să acționeze total împotriva propriilor declarații.

Pe fondul acestei decizii, părinții vin și cer tot mai insistent trecerea cursurilor în online, mai ales că, așa cum rezultă din actualizările listelor de clase trecute în online, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, se constată o creștere alarmantă de la o zi la alta a efectivelor care trebuie să renunțe la școala față-n față. Spre exemplu, la Constanța, marți, 5 octombrie, 70 de unități aveau clase trecute în online, cele mai multe (15 clase) fiind la Școala gimnazială „George Enescu” Năvodari.

Se așteaptă noi precizări

Și atunci, pe bună dreptate, părinții se întreabă „De ce au stat cu mâinile-n sân atâta timp, știind că vine valul 4, având în vedere că au avut timp să organizeze cât de cât învățământul online? Care erau așteptările ministerului odată cu începerea anului școlar? A, și cum se face că declarațiile dumnealui (ministrului – n.r.) se învârt mereu în jurul cozii, ca să zic așa. Nimic concret. Sunt tot la stadiul de «o să...»".

De asemenea, ieri, prin intermediul unui comunicat purtând titlul „Degringolada testelor rapide din şcoli continuă - la ministere, nu ştie stânga ce face dreapta!”, Consiliul Național al Elevilor „condamnă în mod categoric lipsa de viziune şi de coerenţă a autorităţilor responsabile de situaţia testării în şcolile din România şi solicită Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii să trateze problema cu celeritate.

Confuzia generalizată de la nivelul elevilor, al părinţilor, al profesorilor şi chiar al instituţiilor publice din teritoriu în ceea ce priveşte aplicarea corectă a cadrului legal referitor la testarea elevilor pare să nu mai aibă sfârşit, în contextul în care din ce în ce mai multe localităţi din România prezintă un risc crescut de infectare cu COVID-19”.

Pe de altă parte, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, a precizat că „problema este cunoscută la nivel ministerial. În cursul zilei de ieri (marți, 5 octombrie – n.r.), domnul ministru ne-a comunicat faptul că astăzi (miercuri, 6 octombrie – n.r.) se va regla această situație prin comunicare inter-ministerială, întrucât există reglementări printr-o instrucțiune semnată de domnul ministru și reglementări din partea MS care nu au semnătură de ministru”.

Adică să înțelegem că astăzi vom asista la o revenire cu alte precizări?



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4436 secunde