Părinții, reticenți în a-și trimite copiii la școală, după 2 iunie. "Riscă să rateze examenul!"

968
Părinții, reticenți în a-și trimite copiii la școală, după 2 iunie.

Articole de la același autor

Peste mai puțin de o lună, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor putea merge la școală pentru a participa la ultimele recapitulări pentru examenele naționale de la vară. Unii se vor duce, alții vor rămâne în continuare la activitățile online, considerând că este mai sigur pentru ei.

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a anunțat că, în toate unitățile de învățământ, se vor lua măsuri suplimentare de igienă astfel încât elevii, dar și profesorii care vor veni la școală să fie în siguranță. Vor fi stabilite reguli concrete atât pentru perioada în care vor mai face cursuri, dar și în perioada susținerii probelor scrise și orale. "În sală vor fi maximum 10 elevi, distanțați fizic și purtând măști. Toate detaliile vor fi stabilite în zilele următoare, împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Departamentului pentru Situații de Urgență", a anunțat Monica Anisie.

Potrivit acesteia, vor fi create condiții și pentru elevii care au nevoie să rămână izolați. Aceștia vor da examenul singuri în sală.

Până la examen, însă, mulți părinți se tem să își trimită copilul la școală, să nu cumva să contracteze virusul și să se îmbolnăvească fix înainte de probe. "Am decis, împreună cu fiica mea și cu toată familia, să nu meargă la școală după 2 iunie. În colectivitate, copiii, deși instruiți de acasă, și conștienți că există un pericol, tot se pot infecta. Sunt copii, un singur gest de îmbrățișare, mai ales că nu s-au văzut de atâta timp și le e dor unii de alții, poate însemna schimbul de viruși. Locuim împreună cu bunicii, deci îi putem îmbolnăvi și pe ei, dar, mai ales, copilul se poate infecta și riscă să rateze examenul, dacă se simte rău, e internat în spital sau cine știe ce o mai fi. Orice factor mic de stres îi poate destabiliza, nu se mai pot concentra, nu mai pot da la examen tot ce au învățat în ultimii ani", ne-a mărturisit Aura S., mămica unei eleve de clasa a VIII-a.

"Prezența la școală va fi opțională!"

Participarea la cursuri, după 2 iunie, nu este însă obligatorie. "Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparține părinților. Pregătirea lor se va realiza în continuare în sistem online", a anunțat ministrul Educației.

De asemenea, în cursul zilei de ieri, Monica Anisie a precizat că toți elevii din anii de final de ciclu, care vor susține examenele naționale, pot beneficia de consiliere din partea unităților de învățământ, cu sprijinul consilierilor din cabinetele psihopedagogice. Evaluarea Națională va începe pe 15 iunie. Calendarul final este în curs de stabilire, astfel încât elevii să se poată înscrie pentru susținerea examenului.

Bacalaureatul 2020 debutează și el pe 22 iunie, însă cu probele scrise. Cele pentru competențe vor fi susținute abia ulterior. "Noutatea pe care o avem este la examenele de certificare a competențelor profesionale. Este vorba despre certificarea competențelor pentru nivelul 3, 4 și 5, conform cadrului național al calificărilor. Pentru învățământul vocațional, profesional și profesional dual, precum și cele din învățământul postliceal, vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competențelor", a precizat ministrul Monica Anisie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5349 secunde