Părinţii copiilor de grădiniţă, puşi la încercare. Ce soluţii au găsit pentru preşcolari

769
Părinţii copiilor de grădiniţă, puşi la încercare. Ce soluţii au găsit pentru preşcolari - gradinita-1600807824.jpg

Articole de la același autor

La fel ca şi şcolile, şi grădiniţele învaţă tot după scenariul 2 hibrid. Altfel spus, copilaşii învaţă două săptămâni on-line şi două săptămâni în clasă. Din păcate, decizia de a muta cursurile timp de jumătate de lună acasă a „paralizat” unii părinţii, care au fost puşi în situaţia de a găsi alternative pentru a acoperi cele două săptămâni în care cel mic nu merge la grădiniţă.

Nici bine nu a început şcoala, şi au şi început să curgă nemulţumirile din partea părinţilor. De data aceasta nu ne referim la ce se întâmplă cu elevii din ciclul primar, gimnazial sau liceal, ci la cei mai mici, preşcolarii, care nu sunt deloc o cantitate neglijabilă. La acest moment, avem în judeţul Constanţa mii de copii care frecventează o grădiniţă de stat sau una privată.

Având în vedere situaţia delicată, pandemică, pe care o traversăm cu toţii, copilaşii nu pot frecventa, în prezent, cursurile zi de zi, ci potrivit scenariului 2, două săptămâni învaţă on-line, adică stau acasă şi două se află, efectiv, în sălile de curs. Din această cauză, părinţii s-au văzut puşi într-o situaţie dificilă, întrucât nici nu îşi pot lăsa locul de muncă pentru a sta cu cei mici acasă, nici nu îi pot lăsa în grija bunicilor, mulţi dintre aceştia fiind bătrâni şi neputincioşi.

„Când mi s-a spus că nu pot aduce copilul decât două săptămâni la grădiniţă, am crezut că înnebunesc. Noi nu lucrăm jumătate de lună. Pe timpul verii am găsit o soluţie pentru a-mi lăsa băieţelul cu o vecină, dar acum nu mai este posibil. Mai mult, directoarea de la grădiniţă mi-a spus răspicat că nu are cum să mă ajute, pentru că acestea sunt directivele”, ne-a declarat Ioana P. La rândul său, Andrada C. ne-a mărturisit că a fost nevoită să îşi ia două săptămâni de concediu, pentru a sta acasă cu fetiţa, dar aceasta nu i se pare o soluţie şi nu este corect ce se întâmplă.

Alternativa pe bani

„Ce fac cu cea mică la următoarea pauză? Nu îmi pot lua concediu din lună în lună, pentru a sta cu copilul acasă”, a menționat femeia. Alții, în schimb, cu posibilități financiare mai bune decât alții și-au transferat copiii la grădinițe private, acolo unde copiii pot merge zi de zi, fără pauze. „Fiecare clasă are vreo doi copii veniţi din sistemul de stat, pentru că părinţii nu aveau cu cine să îi lase acasă”, ne-a declarat o educatoare de la Grădiniţa „La Nouvelle Generation”. Desigur, situaţii de acest gen pot fi întâlnite şi la alte instituţii din oraş. Directorul Grădiniţei „Steluţele Mării”, Georgeta Adam ne-a declarat că ei au, de exemplu, doi copii care au plecat la alte instituţii private, tocmai din acest motiv. Totuşi, cadrul didactic încurajează părinţii, spunându-le că acest scenariu nu este bătut în cuie şi speră ca situaţia să se rezolve cât mai curând. Între timp, până când vor putea lucra, din nou, cu toţi copiii în clasă, s-a gândit la altă soluţie. „Am rugat colegele să le transmită părinţilor care nu îşi aduc copiii la grădiniţă să facă cerere, ca să putem chema copiii acelor părinţi care nu au posibilitatea să îi ţină acasă şi aceştia să vină în fiecare zi”, a declarat directorul pentru „Cuget Liber”.

Referitor la această situaţie, inspectorul şcolar Irinela Nicolae ne-a declarat că ISJ nu are o situaţie cu privire la numărul de copii care au plecat spre privat. „Am mai auzit de astfel de solicitări să meargă la privat în cele două săptămâni de pauză, dar din câte am înţeles, cei din privat nu mai au locuri şi nu s-a rezolvat. Noi sperăm, totuşi, să intrăm într-o normalitate cât de curând. De exemplu, Grădiniţa cu program normal nr. 26 a trecut, deja, la scenariul verde, cu toţi copiii în clasă. Trebuie să ţinem cont, însă, că nu a trecut decât o săptămână de şcoală. Avem nevoie de mai mult timp ca să ne putem organiza mai bine şi să ne dăm seama ce este mai bine de făcut”, a precizat inspectorul şcolar.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6193 secunde