Măsură inedită a unui primar din Constanța

Părinții care nu dau pe la școală, amendați de Poliție. "M-am săturat. Elevii au doar drepturi"

Duminică, 18 Decembrie 2016, 16:48
12629
În această perioadă, toate unitățile de învățământ constănțene lucrează la proiectarea planului de școlarizare pentru anul viitor, moment de bilanț a ceea ce a fost bine venit în vara acestui an, când mediile de admitere și procentele de promovabilitate dau măsura competențelor. 


Ca o noutate, la inițiativa primarului comunei Cumpăna, Mariana Gâju, și în urma solicitărilor și a parteneriatelor ce urmează a fi încheiate, s-a hotărât completarea Planului de școlarizare al Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" cu specializări noi pentru anul școlar viitor, cum ar fi o clasă cu specializare / calificare nivel IV în domeniul Electromecanicii, și o clasă cu specializare / calificare nivel III - ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație. 


De asemenea, au fost aduse modificări și învățământului dual, programul "A doua șansă" fiind structurat pe două nivele.
Ținând cont de toate acestea, primarul comunei Cumpăna a convocat o ședință publică cu președinții comitetelor de părinți ai fiecărei clase din cadrul Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu", dar la care, din păcate, s-au prezentat mult prea puțini părinți.


"Este vina conducerii școlii!"


Dezamăgită de neseriozitatea părinților, Mariana Gâju declara pentru "Cuget Liber": "Am invitat președinții de comisii pe clasă, care sunt în număr de 49, din care au venit 28. Dezinteresul este singura explicație la faptul că aproape jumătate nu s-au prezentat. Și nu a părinților de copii buni, ci ai elevilor problemă, ai celor care tulbură clasa, care lipsesc de la ore, ai copiilor care au atitudine necivilizată. De aceea, am considerat că trebuie să se simtă în fapt legătura dintre părinte-școală și comunitate, pentru că dacă noi comunitatea nu ne implicăm, dacă nu punem piciorul în prag pentru aceștia care distrug patrimoniul școlii… Pentru că avem și asemenea cazuri sau care scuipă profesorii, se bat cu colegii. Dascălul la oră trebuie să predea materie, să-i instruiască, nu poate să facă și poliție și educație pentru ce face copilul acela acasă sau pe stradă. Eu, ca primar, am această obligație să intervin, dar și ca părinte". 


Întrebată de ce părinții au comentat că nu au fost anunțați, primarul a declarat că "este vina conducerii școlii, a celor doi directori. Iar ei îmi fac dovada cu un tabel semnat de fiecare diriginte că trebuie să-și anunțe clasa. Până la urmă acest comitet s-a format, consider eu, prin acordul liber al acestor părinți care s-au înscris. Comunicarea trebuie să fie și între director-profesor, diriginte sau învățător, dar și dirigintele cu acest comitet. Eu nu voi da înapoi și voi urmări îndeaproape această legătură și, ca dovadă, pe 11 ianuarie, la ora 17, am convocat o altă întâlnire cu toți președinții comitetelor de părinți, inclusiv asociația părinților de la nivelul Liceului «Nicolae Dumitrescu», care este cu personalitate juridică. De asemenea, am propus ca familiile celor care deranjează orele să primească invitația de a veni la școală semnată de directorul școlii, de diriginte sau învățător, inclusiv de Poliția națională, nu locală, și dacă nu va veni va fi amendat. Legea îmi interzice să tai alocația. Dar m-am săturat, ei au doar drepturi, dar niciun copil de la Cumpăna nu a luat Bacalaureatul. Ce suntem noi? Când le-am pus la dispoziție condiții europene de învățământ, nu e nicio diferență între oraș și comuna Cumpăna!", a mai spus același primar.


Am încercat să aflăm și de la prof. Daniela Cristea, directorul liceului din Cumpăna, care ar putea fi explicația dezinteresului reprezentanților părinților, dar din păcate nu a putut fi contactată. Probabil că este dezamăgită de faptul că nu a reușit să promoveze concursul pentru niciuna dintre funcțiile de director sau director adjunct.


Cu siguranță, situația de la Cumpăna nu este singulară, mulți părinți constănțeni comentând pe la colțuri hibele sistemului de învățământ, fără a se implica efectiv în schimbarea acestuia.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3145 secunde