Părintele Marius Moșteanu: "Ora de religie trebuie să ne zidească pe dinăuntru. Nu este predată așa cum vede Biserica"

1697
7
Părintele Marius Moșteanu:

Articole de la același autor

Este perioada stabilirii catedrelor pentru anul școlar viitor și implicit a completării opțiunilor, de către părinți, inclusiv pentru mult disputata oră de religie, care, se știe, se învață numai la solicitare scrisă.


Devenită pentru unii elevi bau-baul orarului, din cauza stilului inadecvat al celui de la catedră de a se face… plăcut, noul scandal iscat pe această temă a generat reacția Patriarhiei României.


"CEDO nu consideră o problemă caracterul confesional al orei de religie, constatând faptul că «în Europa, învățământul religios este profund legat de învățământul secular». Dintre cele 46 de state membre ale Consiliului Europei (în anul 2007) doar în trei state religia nu este predată în școlile publice (Franța, Albania și Macedonia); ora de religie este obligatorie în 25 de state, în restul fiind facultativă sau opțională (conform celor reținute de CEDO în 9 octombrie 2007, cu ocazia judecării cauzei «Hasanși EylemZengin contra Turciei», paragraful 30); iar în majoritatea statelor predarea religiei are caracter confesional (paragraful 31) (…)


De asemenea, este incorectă și injustă jignirea generalizată a unei categorii didactice profesionale, și anume totalitatea profesoarelor și profesorilor de religie. Aceste persoane realizează educarea religioasă a copiilor în școli din încredințarea a peste 2.000.000 de părinți care și-au înscris copiii la ora de religie (peste 90% dintre copii)", se arată în mesajul Patriarhiei Române.


"Nu este predată  așa cum prevede biserica!"
În dubla sa calitate de părinte paroh, dar și de universitar, l-am întrebat pe preotul Marius Moșteanu care ar trebui să fie esența acestei ore.


"Ora de religie are o anumită conotație specifică. Trecând peste faptul că nu este predată așa cum vede biserica să fie predată. Ora de religie trebuie să educe înainte să instruiască. Ora de religie trebuie să vină cu un anumit duh, cu un anumit mod de a vedea relația noastră, a copiilor cu noi înșine, cu cei din jur, cu familia, cu dascălii, cu tot ceea ce ne înconjoară. Ora de religie trebuie să ne zidească pe dinăuntru. Să ne învețe cum trebuie să facem pace cu noi înșine, cum trebuie să ne vedem întâi bârnă din ochiul nostru și apoi paiul din ochiul vecinului. Cum trebuie să ținem mai mult la pace decât la dreptate. Acesta este mesajul. În afară de a ști anumite lucruri punctuale, câteva teme despre păcat sau despre virtute, despre atitudini morale, despre istoria bisericii, lucrurile acestea, ca informație, nu ar avea nicio valoare dacă nu ar și educa. De exemplu, de ce să știe copilul despre un anumit capitol din istoria bisericească? Să spunem cruciadele. Ce ar însemna să învățăm așa, vorba lui Creangă, ca Trăsnea, când au avut loc, ce patriarhi și ce papi erau, ce regi și cum cine conducea oștile ș.a.m.d. dacă nu în spatele acestor lecții ar preda profesorul de religie despre mișcările imigranților de ziua de astăzi. Trebuie să updatăm materialul la ceea ce se întâmplă acum. Și așa ar înțelege copiii care învață că această migrare a oamenilor dintr-o parte în alta după un interes impus de cineva sau de altcineva nu este un lucru inventat ieri sau alaltăieri, ci ne-a urmărit toată istoria și tot ceea ce s-a creat în urma unor curente. Iată că putem să explicăm un anumit curent din secolele IX-XVI în zilele noastre când lumea este mișcată de acolo-acolo așa-zis de la rău la bine. 


Dar ora de religie trebuie să țină în primul rând de conduită. Să-l învețe pe copil că trebuie să fie altruist, dar nu pentru că așa este scris în carte, ci să-l facă să simtă că adevărata bucurie a unui copil este atunci când împarte cu cineva ceva", afirmă preotul Moșteanu.


Întrebat ce părere are că părinții renunță la religia din școală pentru a-și educa acasă copiii, părintele Marius a declarat: "În familie se fac lucruri particulare. Dacă o generație nu are o structură comună de învățământ, anumite noțiuni s-ar putea să fie disparate. Dacă însă colegul nostru de clasă are aceleași informații vizavi cum se face la biserică un lucru sau care este atitudinea creștinului despre moralitate sau a luteranului, să facă niște comparații, atunci învățământul își pierde din unitate, își pierde din mesajul comun pe care poate să-l aducă. Bine, bine, veți spune că 50 de ani ora de religie nu a existat și vin și vă întreb: Oare nu se cunoaște?", a conchis în stil personal.


Comentează știrea

ahaaaaaa
21 martie 2017
Mafiotii

fara indobitocire, pardon, educatie religioasa, NU EXISTA niciun Zeu, fie el si dumne ZEU, pe asta se bazeaza credinta, da cred in dumne Zeu, de ce? ca asa a ales el spune crestinul ))))

zoro
21 martie 2017
Parintele pacatos mustacios

Domnule draga, mi-ebo scarba sa te vad din vara anului trecut, de nu am cuvinte. Sper sa-ti aduci amibte de mine ca eu nu te-am uitat. Si ca sa povestim si altora intalnirea noastra: eram cu familia la plaja in cartierul Consilierilor unde bogatanul mustacios domiciliaza. Din cauza aglomeratiei ne-am intalnit cu masinile pe strada unde sta domnia sa, el intra si eu incercam sa ies. Doar incercam pt ca zdreanta a blocat strada cu masina lui Audi A4 si a inceput sa ne ameninte ca a chemat Politia pt ca nu avem ce cauta acoli ca e cartier privat. De precizat ca omul era in haine preotesti si l-a derutat faptul ca aveam numere de Bucuresti la masina si poate nu-l recunosc. Mi-a recomandat in scarba sa-mi duc familia in alta parte ca el nu are loc de parcare din cauza celor ca noi. Inca regret ca nu te-am reclamat la Politie unsa promit ca an de an, acolo vin pana dau din nou de tine. Mi s-a parut cel mai arogant gest al unui preot, nu ai invatat despre modestie, umilinta si iubirea de semeni la religie parinte ? Sau dumneata iubesti doar casa cu vedere la mare, masina de lux din care mi-ai vorbit si cartierul select in care ne-am intalnit ? Sper din tot sufletul sa ne mai vedem si atunci nu mai plec asa usor, te asigur ca o sa fie scandal mare. Hai sictir !!

Jos religia din scoala!
21 martie 2017
Afara cu religia in scoli!

Scoateti religia din scoala! Nu are ce cauta tampirea creierelor in scoala cu sfinti si minuni nascocite! Pacate si "sa faci ce zice popa nu ce face popa" sic! vor duce la formarea unei turme de rumegatoare obediente! La munca cu putirile de popi si calugari!

Andra
21 martie 2017
Ora de religie

La ora de religie elevii trebuie sa invete ca : exista un singur dumnezeu, intelegerea bibliei, cum sa se roage, etc si sa dispara dusmania religioasa !

Popescu
21 martie 2017
Evaluare

Atata timp cat disciplina Religie se preda in scoala ca orice obiect de invatamantse se fac evaluari si se dau note, nu e in regula.Scoateti--o din scoli ,cine vrea sa mearga la biserica . In timpul orelor de religie ortodocsa catolicii protestantii musulmanii, pocaitii etc, taie frunza la caini si se plimaba pe strada .

Sotia mustaciosului cu Audi
22 martie 2017
Religie

Domnului suparat ca a fost admonestat de preot ii dau dreptate. Asa este. Vara este aproape imposibil de ajuns acasa si de parcat in fata propriei curti.Nu este vina noastra ca refulam in acest mod. Politia nu isi face datoria, s-a construit haotic, s-au largit plajele fara a se asigura cai de acces spre ele si mai ales locuri de parcare.Nu este placut sa ajungi acasa si sa constati ca trebuie sa parchezi in mijlocul strazi, caci inca nu s-au inventat masini tip rucsac sa le porti in spate. Ca sa va treaca supararea, va invit saptamana viitoare sa ma ajutati sa varuim pomii si bordurile din fata casei preotului pe care il blamati.Nu de alta, dar poate asa veti intelege ca si pe noi ne doare indiferenta celor care cred ca au numai drepturi, nu si obligatii!

Jos religia din scoli
23 martie 2017
Afara cu prostirea din scoli!

Stimata doamba mustacioasa, cu ce bani ti-ai cumparat proprietatea asta? De ce nu faceti niciun bine familiilor nevoiase? Asa va invata biblia si dogma crestina: doar pentru matzul propriu? Taci din gura ca dai cam multe din casa! Cate stele zici ca are nea popa pe umeri?

Răspuns la: Religie
Adăugat de : Sotia mustaciosului cu Audi, 22 martie 2017
Domnului suparat ca a fost admonestat de preot ii dau dreptate. Asa este. Vara este aproape imposibil de ajuns acasa si de parcat in fata propriei...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4849 secunde