Paradoxurile admiterii în liceu: clase și medii mai mici, dar emoții mai mari ca oricând

5130
Dacă anul trecut, în ciuda bulversantei școli online, absolvenții de clasa a VIII-a au reușit să obțină rezultate frumoase la Evaluarea Națională, de data aceasta, pe fondul unui nou an școlar jonglat ba online, ba fizic, dar și al unei admiteri pe bază de... broșură, pronosticurile au fost date peste cap. Ca să nu mai spunem că generația de anul acesta a fost una puternic marcată de schimbări, ca urmare a scindării, în urmă cu opt ani, a generațiilor de preșcolari ce fie au urmat clasa pregătitoare, fie au rămas în continuare în grădinițe.

Spre deosebire de anii precedenți ai admiterii în clasa a IX-a, sesiunea 2021, cel puțin în județul Constanța, este una cu totul atipică, alegerea viitoarei specializări punând în dificultate elevii și părinții care zilele acestea au de completat fișele de opțiuni pe baza cărora, sâmbătă, 24 iulie, vor afla unde își vor petrece următorii patru ani de liceu.



Și când spunem aceasta ne referim la faptul că în 2020 s-au înregistrat 20 de medii de 10 și 475 de medii peste 9,50 în județul Constanța, în timp ce în 2021 doar patru candidaţi au obţinut media 10, iar alți 279 de candidaţi au medii peste 9,50.

Vă mai reamintim că, pentru anul școlar 2021-2022, majoritatea liceelor aflate în topul preferințelor la admiterea în clasa a IX-a au pierdut câte jumătate de clasă, ca urmare a scăderii populației școlare: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” dispune de 182 locuri (față de 196 anul trecut, când ultima medie de admitere a fost 9,61). Tot 14 locuri mai puțin vor avea și Liceul Teoretic „Ovidius”, care a avut ultima medie de admitere 9,36, Liceul Teoretic „Traian” (9,31), Colegiul Național „Mihai Eminescu” (ultima medie 9,05). Liceul Teoretic „Decebal” va avea 12 locuri mai puțin (ultima medie 8,78), la fel și Liceul Teoretic „George Călinescu” (8,57).



Un părinte explică simplu cum se completează fișa de înscriere


Până joi, 22 iulie, absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginți, pe baza unei programări judicioase, trebuie să completeze opțiunile în fișele de înscriere, la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic.

Prima pagină a fișei include datele personale ale elevilor, mediile acestora, precum și primele opțiuni pentru liceele și specializările dorite.



A doua pagină cuprinde căsuțele în care se vor completa codurile liceelor la care candidatul și-ar dori să învețe în următorii patru ani. Este esențială o verificare a corespondenței codurilor de pe fișa cu opțiunile selectate de elev în prezența părintelui și a dirigintelui.

Ulterior, după ce fișa este completată, părintele și dirigintele o vor semna. Nu există niciun „număr magic” de opţiuni care trebuie completate pe fişă: important este ca acest număr să fie suficient de mare ca să permită repartizarea şi să fie ordonate - de la cea mai dezirabilă la cea mai puţin dezirabilă.

Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă! Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din opţiuni să fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil să fie mai mică. Mediile anilor trecuţi sunt orientative.

Pentru a veni în sprijinul tuturor părinților, Ruxandra Ionașcu, administratorul celui mai mare grup de pe rețelele de socializare „Părinții cer schimbare – Grup civic”, dar și al unui site dedicat, a oferit o explicație foarte clară a modului cum se completează fișa de înscriere.





„Obține elevul 9,30 nota finală cu tot cu media 5-8.
Se face o ierarhie pe județ. Adică ce loc a ocupat copilul cu nota 9,30 în ierarhia județului lui. Să spunem că are poziția 1.000. Abia când ajunge la poziția lui 1.000 softul îl repartizează. Completează fișa și trece opțiunile în funcție de preferințele lui.
1. Pe prima poziție trece liceul X a cărui medie de intrare în ultimii ani a fost 9,50; 2. Pe a 2-a – liceul Y cu media din ultimii ani 9,40; 3. Pe a 3-a – 9,30; 4. Pe a 4-a – 9,20; 5. Pe a 5-a – 9,10. Ș.a.m.d.

Când se face repartizare se iau în calcul opțiunile lui începând de la 1.

1. La 1 ai loc? Nu. Treci mai departe. 2. La 2 ai loc? Hopa! Ia uite, ai loc, chiar dacă media din ultimii ani a fost 9,40, anul acesta s-au schimbat preferințele și poți să intri la liceul de pe poziția 2. Evident, sunt cazuri în care nu intră la poziția 2, ci la 3. Sau în alte cazuri la poziția 4. Dar aia e ultima. În niciun caz nu ajunge la liceul care a avut ultima medie 6,80 (decât dacă nu completează fișa bine)”.

Ultimele etape din calendarul admiterii 2021, prima sesiune

Pe 24 iulie 2021 va avea loc repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2021 – 2022. Zi în care vor fi comunicate rezultatele candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal de stat, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal de stat din județe/municipiul București: 25 – 28 iulie 2021 - depunerea/transmiterea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați; 29 iulie 2021 - transmiterea de către unitățile de învățământ liceal de stat a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere până la data începerii cursurilor anului școlar 2021-2022.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4978 secunde