Păpuși simbolice cu marcă identitară", la Muzeul de Artă Populară Constanța

144
Păpuși simbolice cu marcă identitară

Articole recomandate

Uniunea Armenilor din România, sucursala Constanța, în parteneriat cu Muzeul de Artă Populară Constanța, anunță deschiderea expoziției "Dobrogea - spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară", semnată de artistul plastic Elena Orbocea, secretar literar la Teatrul "Jean Bart" din Tulcea. 


Expoziția, găzduită la parterul Muzeului de Artă Populară Constanța, se va deschide vineri, 12 octombrie, de la ora 17.00. La eveniment este așteptat ambasadorul Republicii Armenia la București, Sergey Minasyan, iar printre invitați se vor afla și reprezentanți locali ai etniilor dobrogene.


Cele 14 păpuși care alcătuiesc expoziția au costume inspirate de spațiul multietnic dobrogean, alcătuit din: români, aromâni, armeni, turci, tătări, ruși-lipoveni, greci, ucraineni, bulgari, italieni, germani, maghiari, evrei, romi. Pentru realizarea costumelor acestor păpuși, modelate din polimer și din papier-mâché, pictate și șlefuite manual, autoarea a parcurs trei mari etape: documentare, concepție artistică și realizarea propriu-zisă a păpușilor. Informațiile acumulate au fost reinterpretate într-un concept artistic propriu, astfel încât, după cum mărturisește Elena Orbocea, "apar croieli originale, însă acestea nu se abat foarte mult de la forma inițială". 


Pentru cei care doresc să vadă costume populare originale de valoare excepțională, din patrimoniul cultural național, reprezentative pentru etniile spațiului dintre Dunăre și Mare, amintim că la Muzeul de Artă Populară Constanța este deschisă expoziția temporară "Multiculturalitate dobrogeană" cu piese vechi de peste 100 de ani, din colecțiile instituției de cultură. 


Expoziția "Dobrogea - spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară" a fost itinerată la Madrid, București, Tulcea, Bruxelles și Brașov. 






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3678 secunde