Panică în învățământ. Majorarea salariilor se face abia la anul

7853
10
Panică în învățământ. Majorarea salariilor se face abia la anul - panicaininvatamant-1493825159.jpg

Articole de la același autor

Profesorii mai au de așteptat până când vor primi salarii mai mari. Guvernul amână majorările promise inițial pentru luna iulie 2017 și spune că vor fi acordate începând cu 1 ianuarie 2018. Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ anunță că, analizând proiectul Legii - cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în ansamblul său, precum și anexa referitoare la familia ocupațională "Învățământ", a constatat o serie de neajunsuri, lacune și inadvertențe.

Reprezentanții FSLI susțin că este vorba despre "încălcarea Programului de guvernare aprobat de Parlamentul României, în condițiile în care acesta prevedere o creștere a salariilor cu 20 la sută, începând cu data de 1 iulie 2017 și cu 30 la sută de la data de 1 ianuarie 2018, iar în proiectul Legii - cadru privind salariazarea personalului plătit din fonduri publice se propune ca prima tranșă de majorare, în procent de 50 la sută, să se acorde de la 1 ianuarie 2018". "Această propunere înseamnă o diminuare cu 6 la sută a majorărilor salariale și, ceea ce este cel mai importante, provoacă în rândul salariaților din sistemul de învățământ o stare de neîncredere și suspiciune referitoare la transpunerea în practică a prevederilor viitoarei legi privind salarizarea unitară", este de părere Simion Hăncescu, președintele Colegiului Național al Liderilor FSLI.

Numeroase lacune și neajunsuri

Potrivit acestuia, poziționarea în grila de salarizare a funcțiilor didactice este nemulțumitoare "atâta timp cât, pe o scară de la 1 la 12, coeficientul maxim de multiplicare pentru profesorul S, cu gradul didactic I, ar urma să fie în anul 2023 de 2,76 (la gradația 5), coeficient care reprezintă 0,23 din indemnizația Președintelui România". "Precizăm că în Legea nr. 284/2010, aceeași funcție are coeficientul 5,36 pe o scară de la 1 la 15, ceea ce reprezintă 0,35 din indemnizația Președintelui României. Proiectul Legii - cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice demonstrează faptic că învățământul nu este o prioritate națională, așa cum se clamează", mai spune președintele Colegiului FSLI.

Pe lista lacunelor noului proiect de lege mai apare "propunerea anormală ca un număr apreciabil de indemnizații de conducere să fie inferioare salariilor de bază pentru funcțiile didactice de predare". De asemenea, profesorii susțin că "există anomalii în ce privește salariile propuse pentru personalul didactic auxiliar și pentru personalul nedidactic".

Există riscul declanșării de proteste

În aceste condiții, Colegiul Național al Liderilor FSLI solicită Parlamentului aplicarea primei tranșe de majorare de la data de 1 iulie 2017 și a celei de-a doua începând cu 1 ianuarie 2018, așa cum este prevăzut în programul de guvernare, dar și revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru funcția didactică de predare. "Acestea trebuie să aibă în vedere ca salariul de bază maxim în învățământul preuniversitar, corespunzător gradației 0, să reprezinte aproximativ 0,28 din indemnizația Președintelui României. Această modificare se impune și pentru a transpune în practică mai multe decizii ale Curții Constituționale a României, conform cărora, «deși legiuitorul are dreptul, potrivit Legii fundamentale, de a reglementa salarizarea personalului didactic și didactic auxiliar, totuși, în activitatea de legiferare în această materie, legiuitorul trebuie să țină seama că învățământul constituie prioritate națională, iar salarizarea personalului didactic și didactic auxiliar trebuie să fie în acord cu rolul și importanța muncii prestate»", mai arată reprezentanții FSLI. De asemenea, aceștia cer remedierea anomaliilor din proiectul Legii - cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în ceea ce privește grilele propuse pentru funcțiile de conducere, precum și pentru anumite funcții didactice auxiliare și nedidactice.

"Colegiul Național al Liderilor FSLI a hotărât, în numele membrilor de sindicat ale căror interese le reprezintă că, în situația în care Parlamentul României nu va remedia problemele semnalate, urmează să se declanșeze acțiunile de protest", completează Simion Hăncescu.

Comentează știrea

Oedip
4 mai 2017
De acord..

Noi romanii suntem de acord cu marirea salariilor cadrelor didactice, dar totodata dorim si eradicarea coruptiei din randul sistemului de invatamant. Daca au salarii atat de mici, cum va explicati faptul ca mai toti profesorii sunt plini de bani, au masini scumpe, case, terenuri. Nu intra in discutie cei de la tara.. Eu unul nu am vazut profesor sarac..sau poate sunt chior. Daca intra DNA-ul pe fir, cred ca o sa facem cursurile cu femeia de serviciu. Cum ar mai fi..salarii babane platite din banul public, al nostru, meditatii din banul nostru, renovarea claselor sau chiar al scolii din banul nostru, cadouri pentru diriginte, director, profesor, tot din banul nostru, si multe, multe altele..tot din banul nostru..Tara corupta pana in maduva oaselor!!

Ofelia
4 mai 2017
pt Oedip

Se vede ca esti un elev slab pregatit dupa felul in care te exprimi in scris ...Mai bine ai pune mana pe carte ce zici?

Constantean
4 mai 2017
Acelasi

Renovezi clasa ptr.ca ministerul nu ofera bani ptr educatie.nici macar un minim necesar,parca invatamantul era gratuit..ce e gratuit in Romania in invatamant,ma intreb?cumperi tot,de la xerox la carti,de la vopsea ptr zugravit la parchet si banci,tabla magnetica si creta.Nici macar materiale didactice nu ofera ministerul,nici macar facturile le platesc primariile la timp la apa si caldura..stiti dv ca toti profesorii sunt bogati?ati facut un tabel cu toti profesorii si i-ati intrebat cati bani au?mi se pare peninila partea asta..poate ce vedeti dv. sunt cele care au barbati cu bani,daca va inchipuiti ca un profesor este bogat, daca are 1600 lei salariu, inseamna ca aveti o problema cu matematica si cu perceperea realitatii..

Oedip
4 mai 2017
Pt. Ofelia

Sunt pregatit de generatia de profesori care nu luau spaga! Pe vremea mea existau si elevi care se pregateau pentru a deveni sudori, strungari, marinari..Acum toti sunt avocati, juristi, ingineri, economisti dar lucreaza ca manipulanti la fabrica de paine sau soferi de tir prin Europa. Tu incearca sa corectezi lucrarile elevilor cinstit. Pe mine lasa-ma in pace ca am 50 de ani si am trecut deja prin toate probele vietii. Mai bine vedeti ce faceti cu notele alea de 3 si 4 pe care le-au luat colegii vostri profesori care ne educa copii in continuare.

Răspuns la: pt Oedip
Adăugat de : Ofelia, 4 mai 2017
Se vede ca esti un elev slab pregatit dupa felul in care te exprimi in scris ...Mai bine ai pune mana pe carte ce zici?
Oedip
4 mai 2017
Da, aveti dreptate partial.

Imi cer scuze pentru abordarea colerica a acestui subiect. Stiu foarte bine ca sunt profesori chinuiti, care incearca sa faca ceva bun pentru viitorul copiilor nostri si care traiesc din acest salariu de mizerie asa cum din pacate traim cea mai mare parte dintre romani. Din nefericire, asa cum spune-ti si dumneavoastra, noi parintii platim pentru tot. Poate ca informatiile mele referitoare la unii profesori din liceele constantene sa fie eronate. Din fericire, nu mai am nicio legatura cu sistemul de invatamant din anul 2016. Poate intre timp s-a schimbat ceva in bine si eu nu stiu, dar ma indoiesc..

Răspuns la: Acelasi
Adăugat de : Constantean, 4 mai 2017
Renovezi clasa ptr.ca ministerul nu ofera bani ptr educatie.nici macar un minim necesar,parca invatamantul era gratuit..ce e gratuit in Romania in...
Am votat
4 mai 2017
salarii

"Ati mintit poporul cu televizorul" ..se potriveste sau nu ..? Pentru a cata oara ? De cate ori este necesar ca sa ne trezim..?

parinte din sistem
4 mai 2017
sunt mari la ce munca presteaza

La ce performante sunt pe la clase, la cate ore nu se fac... in invatamant se iau bani frumosi fara prea multa munca spre deloc la cate unii (din pacate muuulti). nu mai e invatamantul ce a fost odata... Acum a devenit adapost de vreme rea pentru toti care nu au un loc de munca... Ce performante... se vad rezultatele la examenele nationale si bac, care se datoreaza in mare masura profesorilor care (nu) predau la clase... Sa se faca o statistica...dar pe cine intereseaza?! Ar fi bine sa se plateasca dupa performanta!

Ofelia
4 mai 2017
pt Oedip

Ce crezi tu ca putem face cu notele ale de 3 si 4 pe care le-au luat unii sau altii...si de unde ai tu atata ura pt dascalii care-si castiga cinstit painea ? Poate ne luminezi dumneta Maestre ...

Cetatean
4 mai 2017
European

Daca ne gandim la educatia copiilor nostri, cred ca in primul rand ar trebui sa incepem cu noi, si anume familia!!! Cu ce educatie si valori morale pleaca de acasa. Elementul central in educatie este elevul, care trebuie sprijinit si ghidat in permanenta. Profesorul, chiar si cel mai pregatit si bine intentionat nu va putea avea performante cu elevi dezinteresati de scoala. Avem performanta in educatie, vezi olimpicii care ne reprezinta cu mandrie tara! Educatia pentru unii e ca la fotbal, unde "ai n-ai mingea tragi la poarta" (Hagi)

anomalii
5 mai 2017
un director si un profesor

sigur ca sunt anomalii, daca un director de liceu cu indemnizatia de conducere are un salariu mai mic decat un profesor, chiar daca acestia au gradatii si unul si altul, sunt multe inadvertente.....

Pagina a fost generata in 1.4075 secunde