Până la următorul concurs, directorii solicită măcar o zi liberă pe săptămână

4389
Până la următorul concurs, directorii solicită măcar o zi liberă pe săptămână - fondconcursdirectori-1623692259.jpg
Despre concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți în învățământul românesc se vorbește în doi termeni: luni s-a încheiat dezbaterea publică a metodologiei, iar miercuri este convocat Comitetul de Dialog Social, unde va fi propusă o variantă actualizată a regulilor pentru examen și concurs.

La „bursa pariurilor” deja se vorbește de amânarea concursului din 27 iulie, dar în același timp se comentează eventuala amânare.

Prof. Alin Giulea, un director de școală băcăuan, este de părere că „dacă după examenul din 27 iulie 2021 se știa cine a luat proba scrisă şi se bănuia cine va lua interviul, acum nu se va mai ști cum va arăta încadrarea după data de 15 septembrie 2021. Și când în ianuarie 2022 va finaliza numirea noilor director, nu vor şti să răspundă la două întrebări: 1. «Cum ocupăm 5.000 de posturi pe degrevarea de normă a noului director» și 2. «Cum ne descurcăm cu 5.000 de ŞOMERI pe suplinirea catedrelor foștilor directori»”.

Și pentru că tot am aflat că ministrul Educației Sorin Cîmpeanu citește „Cuget Liber”, ne-am gândit să fim portavocea aceluiași cadru didactic băcăuan, care ne-a transmis o scrisoare deschisă care este adresată ministrului, din care am reținut câteva dintre hibele actualei metodologii.

„Nu știți că alea trei cărți din bibliografia de concurs director sunt scrise de un canadian, un australian şi un american. Niciunul nu a călcat prin România. Niciun rând nu are legătură cu Învățământul Românesc! «Viziunea de leadership», «Sistemele de valori» şi «Modelele formale» nu sunt parte INTEGRANTĂ şi LEGIFERATĂ a sistemului românesc de învățământ. Nu apar în LEN, ROFUIP, Statut elev, Codul Muncii... Nimic! Sunt doar la statutul de ideologii promovate de ONG-uri private ce vorbesc de «viziune privată în învățământul de stat». Apropo!!!!!! ESTE MAI IMPORTANT ca un viitor director, «cu minim 5 ani vechime, titular și cu licență» să cunoască MAI BINE Regulamentul de funcționare a Consiliului de Administrație al unei școli ÎN RAPORT cu Statutul Elevului. Mult mai important, însă, în bibliografie nu ați considerat că e imperios necesar ca un director să aibă habar de modul în care se conduce o școală. Un director bun duce la îndeplinire Hotărârile CA. Punct. Nu știți că elevii au, conform statutului, 74 de drepturi şi 32 de obligații. Că au dreptul la școli noi. Că nimeni nu a mai construit vreo școală nouă, cu tot ce îi trebuie din anul 1998 încoace. Că se sufocă în spații strâmte. Că le e frig. Că nu au laboratoare. E o surpriză pentru dumneavoastră?!?!? Nu ştiţi că, pentru a da performanță, şi pentru a fi eficienți, directorii au şi ei nevoie de odihnă în weekend... Nu, pentru că altfel nu aţi posta OMEN-uri duminica cu aplicare în ziua de luni. Şi că vin solicitări de la IŞJ-uri la ora 20.00, la ora 21.00... Și sâmbăta... Şi duminica... Lasă-ne să respirăm o zi pe săptămână!

Nu știți că un director de școală este ORDONATOR TERŢIAR DE CREDITE şi fără semnătura primarului nu poate cumpăra două role de Zewa (două straturi) să pună la baie când vine DSP-ul în control. Şi nu ştiţi că pe directorul ce încălzește școala cu lemne la Fundul Bârgăului nu il interesează că «Rata brută de cuprindere școlară de la învățământul preșcolar la cel superior, la nivelul anului școlar 2019/2020, a avut valoarea de 78,6% pe total (valoare constantă față de anul școlar anterior), cu 80,5% pentru fete și 76,8% pentru băieți. După cum se poate remarca, populația școlară feminină este în avantaj față de cea masculină, diferența pe sexe crescând ușor față de anul școlar anterior». Omul ăla vrea o centrală pe lemne şi geamuri termopan, şi trebuie să știe cum să acceseze fonduri europene....

NU ŞTIŢI că doar în învățământ se cere feedback. De la poliție nuuuu vrem feedback...De la doctori nuuuu... De la avocați nuuuu... De la service auto....nix... Nuuuuu... vrem doar de la elev versus profesor!!! Interesant ar fi să aibă Domnia Dumneavoastră un feedback şi de la profesori versus inspectori școlari... De la inspectori generali versus secretari de stat MEN...

Ar mai trebui să știți că, acum, sunteți în pragul organizării unui concurs de directori STRICT POLITIC!!!

Atunci când dai de învățat la 10.000 de directori trei cărți scrise de un canadian, un australian şi un american... sună a banc prost!!!

Însă, să spuneți că acest concurs scris reprezintă 40% din evaluarea finală a candidatului... HAHAHA !!!! Care e expertul HR care dă la angajare 60% pe barbologia la interviu şi 40% pe cunoștințe ??? «Sunt momente în viață în care dai pagina sau închizi cartea». Cu demnitate vă spun că am ales să închid cartea după 11 ani de funcție de director. Căutați-vă un titular cu 5 ani vechime să îmi ia locul! Și aşa nu mai prind eu 70 de ani de viață...”.

XXX

Cert este că în urma centralizării tuturor propunerilor primite pe parcursul perioadei de dezbatere publică a proiectului metodologiei de concurs pentru ocuparea posturilor de director în unitățile de învățământ, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că „propunerile vizează în principal calendarul concursului, ponderea punctajelor celor două probe, posibilitatea de înscriere la concurs pentru mai multe poziții și posibilitatea de contestare a ambelor probe. Varianta rezultată va fi supusă avizării CDS în data de 16 Iunie. După avizare vom comunica varianta finală”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0124 secunde