Ovidius Publius Naso nu a dezvăluit niciodată motivul exilului său

721
Ovidius Publius Naso nu a dezvăluit niciodată motivul exilului său - ovidius-1615992439.jpg

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta, Biblioteca Universitară „Ioan Popişteanu” vă recomandă lucrările marelui poet Ovidius Publius Naso, născut la 20 martie 43 î.Hr., „cântăreţ al iubirilor gingaşe”. El s-a născut în oraşul Sulmo, astăzi Sulmona, situat în Italia de mijloc, la aproximativ 140 km depărtare de Roma. Tatăl său aparţinea nobilimii şi îl destinase funcţiilor publice. După efectuarea studiilor de retorică, după cutuma epocii, Ovidius optează pentru o carieră artistică. Îşi completează cultura la Atena, întreprinde o călătorie de studii în Sicilia şi Asia Mică.

Întors la Roma, intră în cercul literar condus de Messalla Corvinus şi duce o viaţă extravagantă, lipsită de griji în mijlocul protipendadei romane.

„Operele lui sunt pe placul înaltei societăţi şi printre protectori se află însuşi împăratul Augustus. În toamna anului 8 d.Hr., în timp ce poetul se afla pe insula Elba, în mod neaşteptat, fără un vot prealabil al Senatului, fără nici o acuzaţie oficială, Augustus hotărăşte relegarea lui Ovidiu la Tomis, pe ţărmul îndepărtat al Pontului Euxin. Motivele relegării (alungarea din Roma, cu păstrarea drepturilor cetăţeneşti şi a averii) sunt până astăzi învăluite de mister, cu atât mai mult cu cât Ovidius avea poruncă de a nu comenta decizia lui Augustus.”, au precizat bibliotecarii.

Desigur, între timp, Ovidius a făcut numeroase încercări, prin scrisori trimise la Roma, ca să obţină clemenţa lui Augustus, dar toate au rămas fără succes. Din păcate, Ovidius nu a dezvăluit niciodată motivul exilului său. Romanticii spun că iubirea lui faţă de Iulia, fiica împăratului, i-a atras mânia lui Augustus. Pe de altă parte, criticii moravurilor de la curtea imperială sunt de părere că poetul ar fi văzut ceea ce nu trebuia să vadă - incestul împăratului cu fiica sa. În cele din urmă, Ovidius a murit apreciat de tomitani, în anul 17 d.Hr. sau în 18 d. Hr., la Tomis, unde a fost şi înmormântat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 12 Martie 2021
Stire din Cultură-Educație : Omagiu adus lui Mircea Eliade
Luni, 08 Martie 2021
Stire din Cultură-Educație : In memoriam Radu Stanca
Pagina a fost generata in 0.4582 secunde