"Ovidius îndrăgostit", o nouă premieră teatrală de excepție

317
1

Articole de la același autor

Regizorul Alexander Hausvater a sosit de câteva zile la Constanța, pentru a monta la Teatrul de Stat spectacolul "Ovidius îndrăgostit. Jurnalul unui exilat îndrăgostit", care se anunță încă de pe acum un eveniment important pentru urbea tomitană. Momentan, acesta prezintă un interes major doar pentru actorii constănțeni, care repetă zi de zi, de dimineață până seara, când pleacă din teatru transpirați și transfigurați.

Binecunoscutul regizor Alexander Hausvater și echipa sa din Teatrul de Stat Constanța (TSC) îi invită la teatru pe toți cei care vor să-l cunoască "de-adevăratelea" pe cel ce le-a întemeiat cultural orașul.

"Nu va fi un spectacol doar pentru intelectuali, ci unul pentru toată lumea, pentru că teatrul veritabil, realizat în toate dimensiunile sale, este o sărbătoare pentru oameni", ne asigură reprezentanții TSC.

De precizat că "Ovidius in Love" a obținut cel mai mare punctaj la concursul organizat de Primăria Constanța pentru finanțarea proiectelor culturale cu tematica "Bimilenar Ovidius". Mai mult decât atât, premisele acestui proiect au fost date de coincidența întâlnirii unor elemente și unor oameni, în contextul sărbătoririi celor două milenii scurse de la moartea marelui poet Ovidius.

De asemenea, în urmă cu câțiva ani, profesorul și scriitorul Marin Mincu a publicat chiar un roman care tratează exact această temă, "Moartea la Tomis. Jurnalul lui Ovidius". În același timp, există o legătură anterioară între autor și regizorul consacrat internațional Alexander Hausvater, care a dramatizat și a montat, în 2008, la Teatrul de Nord Satu Mare, un alt roman al lui Marin Mincu, "Jurnalul lui Dracula".

Pe de altă parte, există memoria evenimentului realizat de teatrul constănțean în anul 1957, cu prilejul împlinirii a 2000 de ani de la nașterea lui Ovidiu, care a constat în montarea unei tragedii scrise tot de un profesor constănțean, Grigore Sălceanu.

Așadar, pentru acei constănțeni dornici să-l vadă pe scenă pe Ovidius, spectacolul se va juca timp de trei zile consecutiv, pe 30 noiembrie, 1 și 2 decembrie, care, de altfel, va marca și sărbătorirea Zilei Naționale a României. În plus, teatrul va organiza și un simpozion, care va avea același scop, după care urmează alte reprezentații ale piesei, pe 7, 8, 16 și 17 decembrie.

Alături de regizorul Alexander Hausvater, care a realizat dramatizarea romanului, scenografia este concepută de Maria Miu, autoare a peste 210 creații în teatru, operă, film și televiziune, în România și în străinătate. Muzica este compusă de Mircea Kiraly, cunoscut de publicul larg ca membru al formației "Compact", dar și compozitor a peste 70 de muzici originale de teatru și a peste 120 de muzici originale de film de scurt și lung metraj.

Coregrafia este semnată de Andras Lorant, un nume preferat de cei mai cunoscuți și apreciați regizori români. Cât despre Lucian Moga, el este expertul în light design, care va completa fericit background-ul vizual al spectacolului, având o carte de vizită apreciată superlativ de profesioniștii din teatru. 

Comentează știrea

Ovidius.
3 noiembrie 2017
Halal.

"o nouă premieră teatrală de excepție" - nici măcar n-a văzut lumna rampei și este "de excepție". Halal! Scenariu, autorul textului - este Ovidius sau Ovidiu, nu rezultă din documentata știe... Secindă Halal!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 31 Octombrie 2017
Stire din Cultură-Educație : Comedia este… "Undeva la mijloc"
Miercuri, 25 Octombrie 2017
Stire din Cultură-Educație : Invitație la Teatrul de Stat Constanța
Pagina a fost generata in 1.5057 secunde