Ortodocşii îl cinstesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Duminică, 18 Octombrie 2020, 17:07
212
Lunea viitoare, pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Despre acesta se spune că ar fi trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Scrierile creștine arată că el a fost fiul prefectului din Tesalonic. După moartea tatălui său a fost numit guvernator al Tesalonicului, dar pentru că nu a ascuns faptul că este creștin, a fost întemnițat. În vremea aceea, susţin preoţii, creştinii erau trimişi să lupte cu gladiatorii, iar creştinii erau victime sigure.

Potrivit tradiţiei, Nestor, un tânăr creştin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reuşeşte să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian porunceşte ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Din trupul lui Dimitrie, însă, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Serbia), iar moaştele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuală în care se află moaştele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puţin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2674 secunde