X
X

Operele Magdalenei Rădulescu, aduse la Constanța după câteva decenii

Ştire online publicată Joi, 06 August 2020. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Constănțenii, dar și turiștii sunt așteptați, în această perioadă, la Muzeul de Artă Constanța, pentru a admira lucrări semnate de Magdalena Rădulescu, o artistă considerată a fi una dintre marile pictorițe ale secolului al XX-lea din România și printre cele mai frumoase artiste ale perioadei interbelice.

Potrivit directorului instituției de cultură, Doina Păuleanu, Magdalena Rădulescu este o artistă foarte interesantă, care și-a desfășurat activitatea în perioada interbelică și a fost, în același timp, o prezență extraordinară în viața culturală a României. "Magdalena Rădulescu era o femeie foarte frumoasă, măritată cu un artist italian. Ea a făcut parte din avangardă, din cercurile înalte ale societății bucureștene. Îmi amintesc că în anii comunismului, a fugit din țară, în Franța, unde i-a fost foarte greu la început, pentru că era un pictor venit de nicăieri și pierdut acolo, dar ulterior a reușit să se descurce, a lucrat, a încercat să picteze acolo, a expus... Expoziția pe care o prezentăm de data aceasta publicului cuprinde o serie de lucrări necunoscute, pe care un tânăr din Constanța, dar cu domiciliul în Italia, le-a achiziționat acolo și a dorit să le facă cunoscute în orașul natal și nu numai. El a dat de urmele artistei în Italia, s-a îndrăgostit de ea și i-a cumpărat lucrările dintr-un anticariat", a declarat directorul, pentru "Cuget Liber".

Așadar, expoziția, intitulată simplu "Revelație", poate fi admirată până la sfârșitul lunii septembrie, aceasta reunind lucrări de grafică din colecția personală a lui Cătălin Casperschi. De fapt, toate aceste lucrări se alătură picturilor din colecția muzeului, cele mai multe dintre ele făcând parte din donația Cellei Serghi, bună prietenă a Magdalenei Rădulescu.

Se spune că, în primii ani de viață, artista ar fi trăit, împreună cu părinții, la Constanța. De altfel, tot la Constanța ea a început să picteze, desenând tătăroaice sau făcându-și autoportretul, de nenumărate ori.

De ce a fost atras un tânăr de operele acestei artiste? Cătălin Casperschi spune că i-au plăcut foarte mult lucrările ei, acesta fiind motivul pentru care și-a dorit să intre în posesia lor.

"Eu am trăit multă vreme în Italia, unde mi-a lipsit cultura românească, iar această artistă nu mai are nevoie de nicio prezentare. Eu nu am studii în domeniul artelor. Este adevărat, străbunica mea a colecționat opere de artă, iar mătușa bunicului a lăsat în urma ei o colecție frumoasă de tablouri. Eu, în schimb, am fost fascinat de arta fotografică, am lucrat în acest domeniu al fotografiei. La muzeul din Constanța am adus 54 de lucrări, toate achiziționate dintr-un anticariat din Italia. Este o colecție pentru sufletul meu, iar din orașul de la malul mării, aceasta va putea fi vizionată și în muzeele din Suceava, Cluj etc", a precizat acesta. În momentul în care facem referire la opera acestei artiste, trebuie, neapărat menționată și legătura sa cu spațiul dintre Dunăre și Mare. Colegii de breaslă spun că, de fapt, Magdalena Rădulescu a fost o emanație a spiritului dobrogean, care a ținut să rămână ca atare de-a lungul întregii sale vieți. Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Vineri, 18 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!" 16556 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!"
Economie
Sambata, 19 septembrie Foto : Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși! 2528 vizite, 0 comentarii Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși!
Social
Marti, 15 septembrie Foto : Fostul primar Marian Iordache a trecut în eternitate! Cum putea fi salvat 1523 vizite, 0 comentarii Fostul primar Marian Iordache a trecut în eternitate! Cum putea fi salvat
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1488 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1270 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.2329 secunde