Școala nr. 2 din Ovidiu va purta numele poetului latin

"Odată cu Ovidiu începe și viața culturală tomitană"

786

Articole de la același autor

Cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2 din Ovidiu au organizat, ieri, un eveniment ce a marcat ziua de naștere a poetului Publius Ovidius Naso. Drept urmare, directorul unității școlare, Daniela Bîrsan, a anunțat că instituția va fi botezată cu numele poetului, mai exact, Școala Gimnazială Nr. 2 "Poet Ovidiu". 


Acțiunea a avut loc în incinta unității școlare. La festivitățile prilejuite de acest eveniment au participat cadre didactice, primarul localității, George Scupra, consilieri locali, foști directori ai școlii, dar și alte persoane din cadrul comunității, precum și prof. Enache Tușa, care a avut calitatea de invitat din partea Universității "Ovidius" din Constanța. 


Cu această ocazie, un grup de elevi ce fac parte din Ansamblul "Mugurașii" a prezentat un scurt program artistic, interpretând câteva melodii dobrogene, fiind coordonați de prof. Elena Kocsis. 


Revenind la poetul internațional, după cum se știe, cea mai voluminoasă operă a lui Ovidius, cuprinzând 250 de poeme, în care se vede puterea creatoare a fanteziei lui poetice, o formează "Metamorfozele". Tinzând spre frumoase și înalte viziuni umaniste, inspirat din legendele grecești, poetul creează poeme superioare basmelor, ridicându-le la rangul de poezie cultă, prin frumusețea imaginilor scânteietoare, prin suflul de viață, prin forma și culoarea subiectelor. 


În acest context, în cadrul evenimentului, elevi talentați au interpretat cu măiestrie o parte a piesei. Din distribuție au făcut parte elevii Antonio Ardeleanu (Poetul Ovidius), Cornel Nicolae (Zeul Apollo/Phoebus), Augustina Bujor (Nimfa Daphne), Tiberiu Ciobotea (Regele/fluviul Peneus). Prezentator a fost Roxana Cociaș, iar regia artistică a fost realizată de prof. Camelia Suciu. 


Ulterior, directorul instituției, Daniela Bîrsan, a prezentat un scurt istoric al școlii pe care o conduce. Au urmat cuvântări referitoare la instituția școlară, susținute de fostul director Florica Grosu, dar și de învățătorul Gheorghe Oprea. 


La rândul lui, primarul George Scupra a oferit școlii drept cadou un tablou și a vorbit despre legătura dintre orașul Ovidiu și viața poetului Ovidius. 


"Odată cu Ovidiu începe și viața culturală tomitană. Este clar că a scris aici «Tristele» și «Ponticele» și, din acest punct de vedere, istoria literaturii române ar trebui să înceapă cu Ovidius. Un alt argument este că vrem, ne dorim și este nevoie să dăm acestei urbe o șansă pentru a-și construi un profil cultural, o identitate culturală de care n-am fost conștienți, generații de-a rândul. Suntem ovidieni, urmași ai poetului latin", a spus primarul George Scupra. 


Ovidiu este singurul oraș din Europa care poartă numele poetului, iar legendele spun că în acest spațiu, Ovidius a fost exilat, scriind o parte din operele sale, de aici derivând și denumirea Insulei Ovidiu.


Reamintim că, anul trecut, s-au împlinit 2.000 de ani de la moartea poetului latin Ovidius, născut la Sulmona și exilat la malul Mării Negre, moment în care a avut loc și ceremonia de înfrățire a orașelor Ovidiu cu Sulmona din Italia. 


Edilul George Scupra a explicat că parteneriatul dintre cele două administrații are ca obiective principale realizarea de acțiuni și evenimente comune privind viața și opera literară a poetului Ovidius Publius Naso, dar și dezvoltarea schimburilor educative, culturale și sportive între cele două orașe prin proiecte având diferite surse de finanțare cum ar fi fondurile guvernamentale, fonduri structurale și alte tipuri de finanțări. De asemenea, se are în vedere creșterea prestigiului cultural local, național și internațional al orașului Ovidiu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2885 secunde