Obiective culturale constănțene, în galeria muzeală virtuală

317
Institutul Național al Patrimoniului a realizat, în perioada august - septembrie, două proiecte finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, "Multicult - Galeria muzeală virtuală a minorităților etnice din România" pe www.multicult.ro. 

Acesta cuprinde o hartă virtuală a muzeelor minorităților etnice. Pe raza județului Constanța, sunt indicate cinci obiective culturale: Moscheea "Mahmud al II-lea" din Constanța, "Punct muzeal al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-musulmani din România - Constanța", Geamia "Esma han Sultan" din Mangalia, Casa tătărească "Zulfie Totay" din cadrul Fundației Insanlik - Omenia din Cobadin și colecția muzeală a Geamiei din Medgidia. 

Harta trimite spre fiecare obiectiv în parte constituind o bună sursă de documentare pentru cei ce vor să le viziteze. 

Moscheea "Mahmud al II-lea" este mai cunoscută constănțenilor pe numele de Moscheea "Carol I". Construcția a fost începută în anul 1910, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța. Lucrările s-au încheiat în 1912, iar inaugurarea a avut loc în prezența regelui. Numele i s-a schimbat de-a lungul timpului. Inițial, s-a numit Moscheea "Carol I", ulterior a fost redenumită Moscheea "Mahmud al II-lea". Cu toate astea în prezent, credincioșii musulmani o numesc "Kral camisi" sau "Geamia Regelui". În interior se poate admira imensul covor adus în 1965 din insula Ada Kaleh, donație a sultanului Abdul Hamid (1876 - 1909), lucrare a celebrului Centru de artizanat Hereke, din Turcia. 

Geamia "Esma han sultan" din Mangalia este un monument foarte valoros prin prisma vechimii sale. Aceasta a fost construită în anul 1525 la inițiativa fiicei sultanului Selim al II-lea. La construcția moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetății Callatis. 

Geamia din Medgidia, monument istoric și de arhitectură religioasă, a fost construit în perioada 1859 - 1865, în cinstea sultanului Abdul Medgid, ce a domnit între anii 1839 - 1861. Clădirea a fost executată de Guvernul Otoman. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4557 secunde