Obiceiuri legate de vopsirea sau încondeierea ouălor de Paște

479
Obiceiuri legate de vopsirea  sau încondeierea ouălor de Paște - oua1-1522940785.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, în Săptămâna Patimilor, există tradiția ca femeile să vopsească sau să încondeieze ouă de Paște. Pe vremuri - a declarat directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, Maria Magiru -, culorile pentru vopsit erau obținute din plante, acestea fiind doar în următoarele nuanțe: galben, verde, roșu, albastru și negru.

Tradiția vopsirii ouălor în roșu a apărut pentru a aminti de sângele lui Iisus Hristos, deși pe seama acestui obicei circulă foarte multe legende cu o mulțime de variante, roșul putând fi înlocuit cu alte culori.

"Ouăle roșii se numeau «merișoare» sau «bucuria copiilor», iar cele albastre purtau denumirea de «dragostea fetelor». Spre deosebire de ouăle monocrome, cele încondeiate, închistrite sau împistrite (obicei specific mai multor zone etnografice) nu se fierb, ci au funcție ornamentală. Ele se spală bine, se golesc de conținut și se spală inclusiv în interior. La încondeire se folosește ceara curată de albine, fierbinte în care odinioară se punea și un vârf de cuțit de cărbune bine pisat. Aceasta se aplică cu ajutorul unui instrument tradițional numit chișiță. Pentru început, se trasează cu chișița conturul ornamentelor. Încondeierea constă în aplicarea cerii cu chișița, apoi prin scufundarea în culoare, operațiunea fiind repetată în funcție de complexitatea cromatică a decorului, începându-se întotdeauna cu culoarea cea mai deschisă. La final, ceara întărită se ștergea cu o cârpă caldă, scoțându-se în acest fel la vedere frumusețea decorului policrom.

Având în vedere acest complex proces de ornamentare, ouăle încondeiate se mai numesc și «ouă muncite» sau «ouă necăjite»", a explicat Maria Magiru.

Printre ornamentele frecvent întâlnite pe ouăle încondeiate se numără Crucea Paștelui, alături de o multitudine de alte motive religioase, florale, fitomorfe și geometrice.

În prezent, la Muzeul de Artă Populară, constănțenii pot admira o frumoasă expoziție cu ouă încondeiate de Paște, fiind prezentate inclusiv etapele încondeierii cu chișița.

Tradiția spune că cei care ciocnesc ouă vopsite de Paște se vor întâlni și pe lumea cealaltă. De asemenea, se pare că dreptul de a ciocni primul îi revine bărbatului și celui mai bătrân, pe când femeia și cel mai tânăr trebuie să țină oul, pentru a fi ciocnit. Totodată, mai există credința că cel al cărui ou nu se sparge la Paște va muri înaintea celuilalt, iar cine sparge oul va fi sănătos. O regulă respectată cu sfințenie este aceea ca oul ciocnit să fie dat celui care l-a spart. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3119 secunde