O NOUĂ MATERIE PENTRU ELEVI? "Școlile ar trebui să introducă, obligatoriu, educația pentru sănătate"

434
O NOUĂ MATERIE PENTRU ELEVI?

Articole de la același autor

Transmiterea infecțiilor - atât a celor comunitare, banale, întâlnite zi de zi, cât și a infecțiilor asociate asistenței medicale - este condiționată de o igienă strictă, a afirmat miercuri președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.


"Dacă ne uităm pe statistici, o să vedem că și consumul de săpun în România este scăzut, nu mai discutăm de consumul de antiseptice, acesta fiind un indicator care monitorizează modul în care personalul medical și pacienții își spală mâinile sau le dezinfectează după caz", a precizat Rafila, în cadrul evenimentului "Romanian Hand Hygiene Day 2018".


În opinia sa, în școli ar trebui introdusă obligatoriu educația pentru sănătate, acest lucru reducând foarte mult patologiile infecțioase.


"Ceea ce trebuie să avem în vedere este ca, mai întâi, să reușim, prin educația generală, introducerea obligatorie a educației pentru sănătate în școli, cred că va reduce foarte mult dintre patologii, mai ales, pe cele din zona infecțioasă. Dacă vom învăța copiii să se spele pe mâini, o să reușim să îi învățăm și pe părinții lor să se spele pe mâini și lucrul acesta ține și de un anumit nivel de dezvoltare socială a unui popor. (...) În ceea ce privește modul în care se comportă personalul medical, cred că este imperios necesar ca aceia care conduc unitățile medicale să aibă grijă ca aceste lucruri să se respecte", a afirmat microbiologul.


El subliniază că nu are importanță dacă managerul din spital este medic sau are o altă specialitate, însă el trebuie să introducă, în cadrul unității sanitare, un sistem prin care să oblige întregul personal medical să respecte pașii procedurali legați de spălarea mâinilor pentru că în acest fel se poate limita transmiterea infecțiilor.


"Nu putem să eliminăm infecțiile din spitale, dar putem să le reducem, mai ales pe cele grave, cu germeni multirezistenți. Fiecare unitate medicală trebuie să facă traininguri periodice legate de instruirea personalului, trebuie să existe un responsabil care să se ocupe de această educație continuă, să verifice dacă în toate spațiile din spital, inclusiv în saloanele pacienților, există la dispoziție apă și săpun sau substanțe antiseptice pentru mâini și cred că lucrul acesta revine direct managerului", a arătat Rafila.


Potrivit acestuia, infecțiile nu pot fi eliminate din spitale, însă numărul lor poate fi limitat. "Dacă nu raportăm infecțiile înseamnă că nu cunoaștem fenomenul real și ne păcălim singuri. Lucrul acesta trebuie acceptat de toată lumea. Aceste infecții există, nu pot fi eliminate din spitale, important este ca numărul lor să fie limitat și să nu fie infecții grave, produse de bacterii multirezistente", a mai spus președintele SRM.


Sursa: Agerpres




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5202 secunde