O nouă generaţie de „boboci”. Încep înscrierile la clasa zero

2308

Articole de la același autor

Părinţii copiilor care au împlinit sau vor împlini în curând şase ani se pregătesc să îi dea la şcoală. Îşi fac planuri, calcule şi trasee pentru a alege unitatea de învăţământ cea mai potrivită. Ca şi în anii trecuţi, întâietate la obţinerea locurilor propuse de şcoli au copiii care locuiesc în circumscripţia unităţii de învăţământ pe care o vizează. În cazul în care nu sunt ocupate locurile, vor putea fi acceptaţi şi copiii din afara zonei.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a publicat, recent, calendarul înscrierii la clasa zero şi modul cum se va face aceasta. Datele au fost puţin decalate, faţă de cele anunţate iniţial, în proiectul propus în luna februarie. Aşa se face că listele finale pentru clasa pregătitoare vor fi anunţate în luna iunie, iar, la începutul lunii septembrie, chiar înainte de deschiderea anului şcolar, se vor mai putea rezolva situaţiile speciale.

În judeţul Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa propune formarea a 274 de clase pregătitoare, însumând 6.355 de elevi. Aşadar, pregătirea procesului de înscriere va începe miercuri, 17 martie, dată la care şcolile vor trebui să afişeze planul de şcolarizare şi numărul de clase zero alocat. În perioada 29 martie – 28 aprilie, părinţii, tutorii sau reprezentanţii legali trebuie să completeze cererile tip de înscriere. Acestea vor putea fi trimise online sau depuse la unitatea de învăţământ la care aceştia solicită înscrierea copiilor.

Două etape de repartizare

Prima etapă de înscriere se va desfăşura între 10 şi 20 mai, după procesarea tuturor cererilor de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice. Pe 10 şi 11 mai, va avea loc repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie. Între 11 şi 18 mai, este programată, la nivelul unităţilor de învăţământ, pe baza informaţiilor din cererile de înscriere şi din documentele depuse de părinţi, a celor care solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere. Apoi, pe 20 mai, va fi actualizat numărul locurilor neocupate şi va fi făcut public, spre ştiinţa părinţilor.

Cea de-a doua etapă de înscriere în învăţământul primar se va întinde între 21 mai şi 10 septembrie. Cei care vor să-şi înscrie copiii la altă şcoală, acolo unde mai sunt locuri libere, vor avea la dispoziţie o săptămână, între 24 şi 31 mai, pentru a depune o nouă cerere de înscrie, la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua. Listele finale pentru clasa pregătitoare vor fi afişate pe 4 iunie 2021. De asemenea, în perioada 1 – 10 septembrie, sunt prevăzute centralizarea şi soluţionarea de către Inspectoratul Şcolar Judeţean a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.

Fără învăţătoare preferate

În ce priveşte repartizarea pe clase, aceasta se va face aleatoriu, conform metodologiei stabilite în anul 2020, fără a se face discriminări, fie în ordine alfabetică, fie prin tragere la sorţi. „Criteriile specifice de departajare stabilite de unitatea de învăţământ trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale de acces la educaţie, indiferent de condiţia socială şi materială, de sex, rasă, naţionalitate, confesiune şi nu pot include existenţa unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului înscrierii, sau orice alte proceduri care nu respectă spiritul şi litera prezentei metodologii”, se arată în documentul publicat de Ministerul Educaţiei. Cu alte cuvinte, părinţii nu îşi mai pot alege învăţătoarea dorită şi trebuie să accepte repartizarea stabilită în cadrul unităţii de învăţământ, respectând criteriile metodologiei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5411 secunde