Nu le place cartea! Ce materii ar "radia" elevii din orar

9608
155
Nu le place cartea! Ce materii ar

Articole de la același autor

În discuțiile purtate cu prestigioși dascăli ai învățământului constănțean care și-au pus amprenta de-a lungul multor generații de elevi, aceștia ne-au sugerat să insistăm pe degrevarea orarului elevilor de mult prea multele ore inutile, care nu fac altceva decât să-i obosească psihic pe cei din bănci. 


Și cum la ministru nou vin așteptări noi, deși un mandat de un an nu va produce mari "cutremure" în orare, am realizat, ieri, un scurt sondaj în rândul elevilor de gimnaziu, pentru a afla care sunt materiile pe care nu și le-ar mai dori în orar dintre cele 14 pe care le studiază. Trecând peste faptul că mulți nu "înghit" acele ore în care cadrul didactic vine la catedră deja obosit, rămas acru poate de la murăturile pe care tocmai le pune pentru… iarnă. 


În clasa a V-a, una dintre cele mai grele, fiind debut de gimnaziu și trecere de la "draga doamnă învățătoare" la nu mai puțin de 14 materii, elevii consideră inutile orele de Informatică și, în unele cazuri, Educația tehnologică. În clasa a VI-a par să nu se bucure de simpatie tocmai vocaționalele, respectiv Muzica, Religia, Desenul… În clasa a VII-a, la materiile din a VI-a se adaugă Chimia și Civica. Surprinzător, elevul cu care am stat de vorbă ne-a declarat că Civica este… pierdere de timp. "Nici vocațio-nalelor nu le văd rostul, atâta timp cât există școli de profil unde pot merge cei intere-sați. Nici Educația tehnologică nu mi-a plăcut o peri-oadă, dar acum, de când ne propune tot felul de proiecte, a început să-mi placă", ne-a decla-rat un elev de la Școala nr. 30. Iar co-lega lui, cu un an mai mare, în a VIII-a, i-a împărtășit ideea vizavi de vocaționale. "Nici aprofundarea Latinei mărturisesc că nu-și are rostul în clasa a VIII-a, când toată atenția noastră este concentrată pe Evaluarea Națională", a mai adăugat aceeași elevă. 


De altfel, într-un recent interviu, prof. Aurora Tamba, deși dascăl pensionar, ne declara că este o puternică susținătoare a reducerii programei școlare la maximum șapte materii. "Limba și literatura română, alături de Matematică, este esențială în dezvol-tarea capacității intelectuale, la fel și limbile străine, dar Fizica ar trebui să fuzioneze cu Chimia, Geografia și Istoria, să fie gândite într-un manual comun", a adăugat același dascăl. 


De altfel, Asociația Elevilor Constănțeni a aruncat o provocare în urmă cu aproape o lună, când, cu prilejul unei mese rotunde, a pus în dezbatere alcătuirea programei școlare din 10 materii. 


Pentru că există destui constănțeni în ale căror familii sunt exemple de învățământ dincolo de hotarele țării, vă așteptăm pe site-ul cugetliber.ro cu opinii și comentarii legate de posibilitatea de a interveni ca viitoarele generații de elevi să nu mai ajungă să urască școala din cauza multitudinii de materii care le-a confiscat copilăria. 


Comentează știrea

155 comentarii. Pagina 1 din 16. Click pe pagina dorită : 1 2 ...16 
conteaza?
18 noiembrie 2015
despre materii inutile.despre cat de grea e viata copiilor romani.fara mesotati.nu stiu cati copii intra la liceu

Pai e diferenta mare intre ce fac copiii nostri si ce fac in alte tari.nu au materii inutile.nu au zeci de metode de rezolvare a problemelor:figurativa,mersul invers,si alte minuni,nu 11 itemi la un test.Nu au dictari,se lucreaza cu fieacre copil difere tiat,in functie de cat poate fiecare,nu 20 de feluri de exercitii la o ora.Ei au zeci de metode de a invata adunarea,scaderea,inmultirea,impartirea.Le repeta ore in sir.zile in sir.luni..imposibil sa nu le tina minte.dupa atata repetat.Asta e foarte inportant sa stie.si raman la aceste capitole pana se fixeaza bine.Nu au exercitii cu termen necunoscut la clasa pregatitoare,nu au dictari,nu scriu cu litere de mana,nu blameaza copilul cand greseste.au probleme cu o SINGURA intrebare....a.si daca a gresit,ii spune ca a gresit si il lasa pe el sa descopere singur unde a gresit.de nu observa.ii reaminteste pasii pe care tb sa i urmeze ptr rezolvarea unui exercitiu.Au un sistem de incurajare si pentru copiii cu nevoi speciale,au profesor de sprijin angajat de stat,special pentru ei,cu planificare diferita,in functie de nevoi,psihologul scolii este evaluat permanent sa vada progresul acestor copii,elevilor li se dau pana si caiete si penare si nu platesc altceva decat ghiozdanul si uniforma scolii..sunt ajutai sa devina cat pot de independenti ptr a-si gasi o slijba,nu stau acasa dupa ce au implinit 16 _18ani,ca in Romania..au 30 de copii la o clasa si,pe langa profesor, alti doi profesori care ii ajuta permanent. Profesorii nu "te tin minte" ptr ca ,sa zicem,ai vb in ora si nu se razbuna pe tine.oferindu-ti note mici. Tema-sunt rugati sa faca tema.o data pe saptamana.nu zeci de pagini date de invatatoarele cu exces de zel de la asa zisele scoli de elita..copiilor le place la scoala.nu care zeci de carti si caiete cu ei.,invata tot ce le tb.ptr viata.nu memoreaza pagini intregi la stiinte,fizica,chimie..lucruri practice,suntem in urma..cu mult.pacat.Atatea materii inutile.obosesc copiii.am auzit copii de clasa a 2 a care deja spuneau ca urasc scoala,ca e prea greu.nu fac fata la atatea prostii..Directoarele xeroxeaza,la nevoie ,fise pentru colege,completeaza tabele.,ajutand secretara,care nu mai face fata cu atatea situatii,nu pune subalternele sa faca toata munca.apropo.xerox.este la dispozitie.cat vreti.cum vreti:color.alb negru?platit de stat..ia intrebati profesorii din Romania de unde au bani sa scoata fisele la imprimanta?de la parinti sau din salariul lor de mizerie.Si nu in ultimul rand.profesorii isi permit din salariu o viata decenta.nu s titulari pe viata.la.prima greseala dispar din sistem.doar cei cu adevarat buni rezista..daca poti sa faci o facultate,te duci sa o faci,daca nu poti,inveti o meserie,te duci ucenic..

Olimp
18 noiembrie 2015
parere

Este realitate ca elevii nu mai au timp liber. Au activitati de invatare (clasa si teme) mult peste 8 ore. Cred: -prea multe ore de romana si matemetica (si ei tot nu stiu); suficiente cate trei cu ajustarea corespunzatoare a programelor; -fara optionale (care chiar nu au eficienta, sunt bune doar la intregirea catedrelor), educatie tehnologica, religie (educatia religioasa sa fie facuta de familie, biserica); -fizica doar la clasele 7-8, chimia doar la a 8-a (nu se pot uni cum a propus cineva, eventual se reduce nr de ore de la 2 la 1), biologia doar 7-8 si reintroducerea, mai ales in rural, a disciplinei Agricultura; -fara proiecte (care iau mult timp), fara voluntariate (care uneori sunt obligatorii); -fara teme pentru acasa din fel si fel de culegeri, uneori neavizate; temele pentru acasa numai din manual si foarte bine dozate; Se poate in felul acesta sa fie cate 5 ore pe zi si vinerea 4.

vrem
18 noiembrie 2015
schimbari vizibile in sistem!

De ani si ani de zile ni se promite "aerisirea programei" si a materiei pe care copiii trebuie sa o invete! De ani de zile se schimba si se tot schimba legea educatiei si degeaba! Tot ce se reuseste este sa se aglomereze programul elevilor cu noi materii sau cunostinte suplimentare, ca sa nu mai vorbim de activitatile extrascolare, care nu sunt toate foarte utile sau interesante! Cadrele didactice au din ce in ce mai multe hârtoage de scris, de completat si de predat la timp!!!! Unde o sa ajungem? Chiar e nevoie de o schimbare majora in sistem!

studentul
18 noiembrie 2015
manuale

'propuneri'--sa fie maxim 5 discipline cu 2 ore zilnic de scoala; prezenta facultativa; nota minima sa fie 6; elevii sa fie lasati sa faca ce vor in clasa cand proful preda; notele sa se puna fara ca elevii sa fie deranjati cu catalogul; cancelarie profi sa fie in curte; magazin diplome la poarta scolilor;etc- noi propuneri;; arividerci scoala, bun venit shenghen-ue!!!

profesor
18 noiembrie 2015
propunere

Aplicarea de chestionare atat parintilor si elevilor, cat si profesorilor, ar fi o metoda ca ministerul sa afle clar care este parerea tuturor celor implicati in procesul de invatamant, dar important este sa se tina cont de aceasta parere! Suntem obisnuiti ca cei de la conducere sa ignore opiniile noastre! Uneori deciziile sunt luate de unii care nici nu au s-au nu au mai avut de mult contact cu scoala. Poate intr-un viitor apropiat lucrurile se vor schimba si vom fi efectiv consultati.

sibnet
18 noiembrie 2015
Extra lucru la domiciliu

Cautam colaboratori pentru activitate desfasurata acasa, pe calculator. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii trimise prin e-mail. Mesaj la [email protected]

Decat 'mult si prost,'
18 noiembrie 2015
mai bine mai putin, dar BINE!

.......nu zice nimeni sa nu mai facem chiar nimic, dar e.....cam mult! Ni se cere sa invatam muuulte chestii, dar unele nu sunt chiar utile, din pacate! N-ar fi mai bine sa se reduca volumul de 'cunostinte', dar sa se insiste pe bune asupra lor? Ce atata graba? Sa facem totul cat mai repede, sa invatam cat mai multe lectii, sa rezolvam un milion de probleme, si....? Si ce? Vrem sa ramanem si noi cu ceva, nu sa numaram lectiile si sa caram zeci de kilograme in spinare!

Si titlurile de "doctor"
18 noiembrie 2015
sa se dea pe merit!

e plina tara de 'doctori'! sa-si ia minunatele titluri doar aia care stiu cu ce se mananca doctoratul! Sau masteratul!

preșcolarul
18 noiembrie 2015
vleau sa zic si eu țeva...

Eu vleau sa invăț sa scliu, sa țitesc, sa volbesc 3 limbi stlăine, sa fac probleme la mate de la vâlsta de 5 ani! Ce, nu este normal? Eeee, de țe? Desenele animate nu-mi plac, stiu sa fac plograme pe calculator, ca sunt precoce! La 10 ani imi iau serviciu!!!!

colegul lui prescolarul de mai sus
18 noiembrie 2015
da eu?

si eu stiu deja sa scliu in Excel, in Wold, sa fac prezentări in powel point, iar la mate sunt olimpic! Cu mingiuta nu-mi place sa ma joc, ca ma plictisesc!!! Doar cu jucarelele de la meniul pe cale mi-l cumpal de la McDonald's, cand ma duc la Mall! Eu la 12 ani imi iau calnet de conduțere...

Răspuns la: vleau sa zic si eu țeva...
Adăugat de : preșcolarul, 18 noiembrie 2015
Eu vleau sa invăț sa scliu, sa țitesc, sa volbesc 3 limbi stlăine, sa fac probleme la mate de la vâlsta de 5 ani! Ce, nu este normal? Eeee, de...
155 comentarii. Pagina 1 din 16. Click pe pagina dorită : 1 2 ...16 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4151 secunde