Nu-i de glumă! Se mai face școală în România? Cadrele didactice, hotărâte să intre în grevă

1403
5
Nu-i de glumă! Se mai face școală în România? Cadrele didactice, hotărâte să intre în grevă - protesteinvatamant2-1518103153.jpg

Articole de la același autor

Cadrelor didactice le-a ajuns cuțitul la os. După ce au văzut că nu se rezolvă nimic în urma discuțiilor purtate la Guvern, reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au înaintat acum premierului Viorica Dăncilă, precum și ministrului Educației Naționale, Valentin Popa, ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, memorii prin care sunt semnalate problemele grave din sistemul de învățământ românesc. În primul rând, acestea fac referire la cele care vizează salarizarea personalului. 


"Atragem atenția Guvernului că nemulțumirile angajaților din Educație sunt mari și că lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ne va determina să declanșăm protestele în perioada următoare. 


FSLI cere Guvernului aplicarea, de urgență, a măsurilor reparatorii în cazul salariaților încadrați part-time sau cu fracțiuni de normă, care au venituri sub salariul minim pe economie, dar care sunt obligați, potrivit Codului Fiscal aflat în vigoare, să plătească contribuții la nivelul salariului minim pe economie. Trebuie precizat că salariații încadrați cu jumătate de normă vor încasa venituri mai mici cu 200 de lei, iar cei încadrați cu un sfert de normă nu vor încasa niciun leu în plus la salariu, ci vor fi nevoiți să achite din venitul familiei contribuțiile către bugetul de stat", au precizat sindicaliștii. 


În același timp, FSLI cere modificarea de urgență a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, pentru că aceasta a creat discriminări, atât în rândul angajaților din sistemul bugetar, cât și în rândul angajaților din învățământ. 


Apoi, plângerile lor au în vedere și reîncadrarea personalului didactic, pe această lege, începând cu data de 1 iulie 2017, care, între timp, a dus la situații prin care personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I. 


"Prin Legea cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic și cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziționat între 1,64 și 2,76, în treimea inferioară a grilei de salarizare. Pentru aleși însă s-au făcut reguli speciale care s-au aplicat chiar de la data de 1 iulie 2017, când a intrat în vigoare acest act normativ. În cazul acestora se acordă indemnizații calculate prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu salariul minim brut pe economie, care este începând cu data de 1 ianuarie 2018, de 1.900 lei.


FSLI solicită, de asemenea, ca majorarea de 20% de la 1 martie 2018 să se acorde întreg personalului angajat în Educație și nu doar personalului de predare", au mai reclamat reprezentanții FSLI. 


O altă problemă gravă cu care se confruntă sistemul educațional este blocarea posturilor, iar în acest fel sute de angajați nu își vor putea încasa salariile pe data de 14 februarie. Și asta deoarece există unități de învățământ în care lipsesc administratorii financiari care trebuie să semneze statele de plată și, deși sunt posturi vacante, acestea nu pot fi ocupate, din cauza deciziei Guvernului.


Din această cauză și nu numai, FSLI cere Executivului ca la următoarea rectificare bugetară să acorde sumele necesare pentru plata hotărârilor judecătorești. Este vorba despre restanțe pentru anul 2017, precum și plata integrală a tranșelor aferente anului 2018. 


De asemenea, dascălii consideră oportun a fi inserat în cuprinsul legii dreptul personalului didactic, care are o vechime în învățământ de cel puțin 34 de ani, de a fi pensionat, la cerere, cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei. 


"Guvernul trebuie să se gândească bine înainte să aplice strategia vorbelor aruncate în vânt. Federația noastră nu va face compromisuri și nu va accepta promisiuni care nu se vor regăsi în prevederi legislative. Legea de salarizare unitară se dovedește a fi un eșec, întrucât nu au avut loc discuții reale. Cerem Guvernului responsabilitate, altfel se va face direct răspunzător de protestele de stradă, pe care membrii de sindicat sunt pregătiți să le înceapă", a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu. 


Comentează știrea

Profesor
9 februarie 2018
Sporul de calculator?

Toate documentele de serviciu trebuie sa le întocmim pe calculator. Când se va da sporul de calculator?

Parinte
9 februarie 2018
Dezamagit de actualii profesori

Ti se va da sporul de calculator atunci cand: iti vei face meseria corect la catedra, nu vei mai lua spaga pentru medii mari si mai ales cand vei plati impozute si taxe pe meditatii.

Cineva
9 februarie 2018
Despre prostimea de se trezeste comentand pe aci

Jegosii astia de comenteaza impotriva pe aci sa taca din gura, ca si o infirmiera are 2500 lei salariul,pe cand profesorii, care va suporta plozii au 2500 cand ies la pensie.Normal ca mediteaza ,normal ca isi fac treaba in dorul lelii,daca pana si o infirmiera,cu 8 clase terminate,are mai mult.Ma bucur ca s-a ajuns asa,era normal,platesti omul cu o mizerie,se face si el ca isi face treaba.Stati sa iasa si astia de isi mai fac treaba acum,peste vreo 6-7ani la pensie si veti ramane numai cu ciurucurile care stau in invatamant doar asa,de scarba ca nu gasesc altceva..Romanii sunt atat de prostanaci,mereu comenteaza cand e vorba de educatia copilului,dar,cand stau in apital,sunt de acord sa dea spaga la greu infimierei si astentei sa ii schimbe o branul si o lenjeria..daca educatia copiilor vostri merita 2 lei,inseamna ca atat o pretuiti si nu va mai plangeti

ct
9 februarie 2018
guvernantii....vai de noi...

din pacate, ministrii muncii sau au fost incompetenti ( in general asa se intampla cand numesti politic toate tutele) sau rau intentionati... in urma cu ceva ani, printr o ordonanta de urgenta, invatatoarele au putut termina facultatea la curs de zi, desi ele erau zi de zi la ore, la clasa... deci , s au dus direct la examen, realizati cat de pregatite erau , nu i asa??? acum, sunt aberatii ca: invatatoare , salar net 3200 lei, director de scoala salar net 3200 lei !!!! mai departe, grefier ( adica dactilograf, spoit cu o hartie colorata de aprozar gen spiru haret, adica semianalfabet) salar net cca 6700 lei plus sporuri... si nu sunt putine... dar fac greva si se mareste la peste 7000 lei net... NO COMMENT.... inechitati f mari intre doctori, asistente cu 6-7000 lei net, alooo, asistente, stim toti, cat sunt de competente, cum ne trateaza in spitale... cu asa lege a salarizarii, aici s a ajuns... astia din guvern isi bat joc de popor, doar alungati cu bata mai pleaca de la ciolan !!!

Parinte
9 februarie 2018
Tot dezamagit de profesori

Deja sunteti prea multi incompetenti si indolenti in sistem! Deja masele stricate ca tine au otravit sistemul ca nu se mai poate ridica! In sabotarea sistemului va ajuta cu curaj si responsabilitate si Sindicatul. Dar raspunde-ti la o intrebare, te rog, cu sinceritate: de ce stai intr-un sistem cu asa de multe hibe di iei bune-mersi un salariu plus vechime la pensie, cand marea majoritate a parintilor elevilor pe care TU trebuie sa ii inveti carte nu au aceste drepturi ( de salariu decent, de asigurari platite si de certitudinea unei pensii)

Răspuns la: Despre prostimea de se trezeste comentand pe aci
Adăugat de : Cineva, 9 februarie 2018
Jegosii astia de comenteaza impotriva pe aci sa taca din gura, ca si o infirmiera are 2500 lei salariul,pe cand profesorii, care va suporta plozii au...
Pagina a fost generata in 0.6228 secunde