Noi experimente pe elevi. Vor fi introduse testele grilă la examene

545
Noi experimente pe elevi. Vor fi introduse testele grilă la examene - noiexperimente1-1541001000.jpg

Articole de la același autor

Elevii claselor a VIII-a și a XII-a vor susține Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat de anul viitor după noi criterii. Deși anul școlar a început de mai bine de o lună și jumătate, Ministerul Educației Naționale (MEN) a decis să facă o serie de modificări în ceea ce privește subiectele acestor examene, care vor avea în structură 40% de itemi obiectivi.

Așadar, copiii vor trece printr-un nou experiment al MEN. Concret, Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), instituție subordonată Ministerului, va modifica modelele de subiecte. Mai exact, toate variantele examenelor vor avea în structură 40% de itemi obiectivi, care cel mai probabil vor arăta sub forma unor grile. Această informație a fost, deja, confirmată de președintele CNEE, Marian Șuță.

"Dacă anul trecut la Matematică, Română și Istorie nu au existat itemi obiectivi la Bacalaureat sau Evaluarea Națională, acum aceștia vor fi în proporție de 40%. În schimb, dacă vorbim de modele de subiecte pentru alte discipline la Bacalaureat, precum Științele socio-umane (Sociologie sau Psihologie), acestea aveau anul trecut itemi obiectivi în proporție de 30%. Începând din acest an vor avea și ele tot 40%. Prin itemi obiectivi înțelegem mai multe tipuri de cerințe. De la grile, itemi binari (exemplu: să aleagă între Adevărat sau Fals) la itemi de tip pereche (termeni care trebuie asociați). Structura de bază a variantelor nu va fi modificată, iar toți itemii vor respecta ca și până acum programa școlară adoptată de Ministerul Educației. În concluzie, toate variantele de la examenele naționale vor avea itemi obiectivi începând cu acest an școlar", a declarat președintele CNEE, Marian Șuță.

Când sunt programate probele

În ceea ce privește calendarul de desfășurare a Bac-ului, prima sesiune va debuta în data de 3 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Proba va continua pe 4 iunie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 - 6 iunie).

În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). Candidații de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programați pentru susținerea probei D în zilele de 7 și 11 iunie.

Mai departe, prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română, va avea loc pe 1 iulie. Proba la Limba și literatura maternă este programată pe 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, pe 3 iulie. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării, va avea loc pe 4 iulie. După examinări, urmează să aibă loc afișarea primelor rezultate, pe 8 iulie.

Pentru absolvenții de gimnaziu, prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale, la Limba și literatura română, va avea loc în data de 18 iunie. Următoarea probă scrisă (Matematică) se va desfășura în data de 20 iunie, iar ultima (Limba și literatura maternă) este programată în data de 21 iunie. Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 14.00- 20.00. Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.

Precizăm că înscrierea elevilor la examenul de Evaluare Națională se face în perioada 3 - 7 iunie. Conform ordinului de ministru privind structura anului școlar 2018 - 2019, cursurile pentru clasa a VIII-a se vor încheia vineri, 7 iunie.

Ulterior afișării rezultatelor, în perioada 3 - 7 iulie, absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile din fișele de înscriere pentru admiterea la liceu. Verificarea de către părinți și candidați a fișelor, corectarea greșelilor în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator sunt prevăzute în intervalul 4 - 8 iulie. După toți acești pași, urmează repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a, care este programată pentru data de 12 iulie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5695 secunde