X
X
Mai multe ştiri online:

Noi descoperiri din perioada romană în Cetatea Tomis. Ce au găsit arheologii

Ştire online publicată Marţi, 09 Ianuarie 2018. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC) au scos la suprafață noi ruine din perioada romană, majoritatea din secolul II sau III după Hristos.

Acestea au fost descoperite în zona peninsulară. În acest loc, specialiștii au surprins parțial și pavajul unei străzi, realizat din blocuri masive de calcar. O parte din ruine arată prezența unui corp de clădire, în care, este posibil să fi funcționat un atelier, în acest loc fiind găsite câteva cuptoare. La fața locului, au fost găsite fragmente de ceramică, în stare fragmentară, câteva vase, monede, opaițe, dar și fragmente de statuete de teracotă și diferite obiecte din os și chiar ace de păr sau ace de cusut.

"Orientarea clădirilor și a străzii parțial decopertate oferă noi informații cu privire la trama stradală și, implicit, la urbanismul Tomisului din perioada romană. De asemenea, coroborarea datelor obținute în urma acestei săpături cu altele provenind din cercetări desfășurate anterior în apropiere, indică posibilitatea ca măcar această parte a orașului antic să fi fost amenajată în terase. Oricum, aceste noi descoperiri arheologice au reprezentat pentru noi o interesantă incursiune într-un cartier popular din Tomisul de acum 17 - 19 secole", a declarat pentru "Cuget Liber", Octavian Mitroi, arheolog.

El a precizat că descoperiri din perioada romană au fost realizate în ultima perioadă și pe Arhiepiscopiei, colț cu strada 9 mai, unde au săpat colegii Aurelian Mototolea și Tiberiu Potârniche, sub coordonarea directorului MINAC, Traian Cliante.

"Cele mai multe sunt fragmente de construcție romană, dar trebuie să vedem exact dacă este așa sau nu. Cert este că, din cauza faptului că s-au produs în această zonă multe rupturi în epoca modernă, este greu să facem niște estimări exacte ale tuturor acestor complexe. Noi suntem siguri că aici s-a scos multă piatră, s-au distrus nivele de călcare, bucăți de arhitectură și cel puțin un altar. Oricum, vom stabili structura urbanistică pe epoci, ceea ce va fi foarte greu, pentru că este una dintre săpăturile cu foarte multe intervenții în epoca modernă. Să vedem ce se întâmplă, după ce verificăm stratigrafia și facem o prezentare a materialului ceramic, care este suficient de mult și abia atunci vom fi în măsură să tragem niște concluzii. Bineînțeles, acesta este, clar, sectorul locuit în Tomis încă din epoca greacă, iar noi nu avem decât resturi descoperite până acum, acestea datând din secolul IV, deci sfârșitul epocii clasice și trecerea către epoca elenistică. Cele mai târzii sunt de sec. VI și chiar VII", a declarat Traian Cliante.

În ceea ce privește aceste descoperiri imobile din perioada romană, acestea le-au oferit arheologilor, chiar și în acest stadiu preliminar al prelucrării datelor, informații mult mai importante cu privire la orașul Tomis din perioada romană.

"Dacă ar trebui să ne limităm numai la obiectele descoperite în această săpătură, putem spune că acele de cusut din os și, mai ales, cele de păr (unele dintre ele decorate), ar reprezenta unele dintre cele mai umane descoperiri arheologice realizate în acel punct, ele deschizându-ne o perspectivă asupra universului feminin al epocii", a explicat Octavian Mitroi, referitor la săpăturile de care s-a ocupat.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.4056 secunde