Muzeul Callatis, luat cu asalt cu ocazia "Școlii altfel"

151
Muzeul Callatis, luat cu asalt cu ocazia

Articole de la același autor

Muzeul de Arheologie "Callatis" din cadrul Complexului Cultural din Mangalia a fost vizitat de numeroși elevi, cu ocazia săptămânii "Școala altfel". Specialiștii muzeului le-au prezentat elevilor istoria Dobrogei, din preistorie și până în prezent, insistând asupra istoriei cetății Callatis, de la întemeierea sa, de către coloniștii dorieni veniți din Heracleea Pontică, la sfârșitul secolului al VI-lea a.Chr., și până la distrugerea sa definitivă de către popoarele migratoare, la sfârșitul secolului al VI-lea p.Chr. și începutul secolului al VII-lea p.Chr. 


De asemenea, pe lângă istoria de peste un mileniu a cetății Callatis, specialiștii muzeului le-au mai prezentat tinerilor vizitatori artefactele din expoziția permanentă a muzeului callatian: piese arhitectonice, statui din calcar și marmură, statuiete din ceramică, vase ceramice, vase din sticlă, obiecte din metal, bijuterii, monede și multe altele. Renumitul mormânt cu papirus, cercetat în anul 1959 reprezintă un loc special din expoziția muzeului. Papirusul descoperit în mormânt a fost trimis imediat după descoperire la Moscova pentru conservare și, timp de jumătate de secol, a fost considerat pierdut de către întreaga lume științifică românească. În anul 2011, după doi ani de căutări, dr. Sorin Marcel Colesniuc și dr. Ion Pâslaru au regăsit acest important artefact și l-au readus la Muzeul "Callatis".


Cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului "Callatis" din cadrul Complexului Cultural Mangalia, a declarat: "Ne-au vizitat elevi din instituțiile de învățământ din Mangalia, din municipiul Constanța și din diverse localități ale județului Constanța. De asemenea, în aceste zile au vizitat muzeul liceeni din întreaga țară, care au participat la Olimpiada Națională de Științe Socio-Umane, ce se desfășoară, în perioada 8 – 10 aprilie 2015, la Mangalia. Au fost momente când Muzeul "Callatis" a devenit neîncăpător pentru numărul foarte mare de elevi. Împreună cu muzeograf Liliana Bădin și muzeograf Corina Radu - Iorguș a trebuit să le vorbim grupurilor de elevi, în același timp, în trei zone diferite din expoziția muzeului: lângă harta cu cetățile antice întemeiate pe teritoriul Dobrogei, lângă lapidariu și lângă renumitul mormânt cu papirus". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 08 Aprilie 2015
Stire din Social : "Școala altfel" la RAJA Constanța
Pagina a fost generata in 1.4491 secunde