Muzeu unicat în subsolul unei clădiri. "Vrem să punem un lift pentru a fi vizitat"

1799

Articole de la același autor

Comori nebănuite sunt ascunse în pământul valoros din zona peninsulară a Constanței. Aproape că nu ai unde să sapi fără să nu dai de vestigii istorice prețioase. Din păcate, multe rămân pe veci îngropate, purtând cu ele secrete bine păstrate ale civilizației noastre. Uneori, crâmpeie din istoria neamului nostru reușesc să vadă lumina soarelui și să ne bucure sufletele.


Pe strada 9 Mai din Peninsulă, de aproape un an de zile se cască o groapă imensă unde arheologii au periat fiecare centimetru. Au găsit numeroase obiecte vechi, o fântână imensă, dar și mărturii ale vieții strămoșilor noștri de secole, pe aceste meleaguri. În premieră în țara noastră, investitorii care dețin terenul și urmează să construiască un imobil acolo, vor amenaja întregul subsol al clădirii ca un muzeu ce va putea fi vizitat o dată pe săptămână, gratuit, de oricine dorește să vadă cum au trăit înaintașii noștri.


"Am terminat descărcarea arheologică, s-a întocmit raportul și s-a trimis Comisiei Naționale de Arheologie, unde urmează să primim descărcarea arheologică cu conservarea monumentelor, zidurilor, care fac obiectul muzeului nostru din viitor. Monumente sunt zidurile în sine, care fac parte din patrimoniul nostru național și a căror punere în valoare consider că este o obligație mai mult decât morală a oricărui român care ar interacționa cu așa ceva", explică Lucian Aiftincăi, proprietarul terenului.


Acesta recunoaște că știa de la început că proiectul avea să fie unul complicat și că vor fi găsite vestigii istorice. Lucrările de descărcare arheologică au fost realizate sub coordonarea unei echipe de arheologi de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, condusă de  Istoricul Traian Cliante, alături de arheologii Laurențiu Cliante și Aurel Mototolea și de șeful Patrimoniului de Istorie și Arheologie, Tiberiu Potârniche.


Intrare gratuită la muzeu
S-a lucrat cu multă migală și atenție, totalizând peste 1.700 de metri cubi de excavație manuală, adică echivalentul a aproape 85 de basculante de 40 de tone. "Atât au săpat oamenii aceștia la mână. A fost un efort, dar am reușit să facem aceste descărcări cu personal propriu, la niște costuri mai mici decât le-ar fi făcut oricine altcineva pentru noi. Costul total al lucrărilor a fost de aproximativ 55.000 de euro, față de 150.000 cât ne-ar fi costat dacă am fi angajat pe altcineva", povestește constănțeanul.


Acesta a realizat deja un proiect care a fost introdus într-o documentație de plan urbanistic de detaliu, prin care subsolul, pe o suprafață de aproape 300 de metri pătrați, să devină un muzeu deschis publicului. De asemenea, încăperile vechii cetăți a Tomisului vor putea fi admirate și de pe trotuar, de către trecători, imobilul fiind prevăzut cu pereți de sticlă în zona respectivă.
"Practic, în subsolul imobilului vor fi conservate vestigiile descoperite, conform dispozițiilor din raportul de descărcare arheologică, creându-se și un microclimat adecvat păstrării acestora în condiții optime. De asemenea, vor fi expuse, în cadrul unui parteneriat public privat cu Muzeul de Arheologie și Istorie Națională, toate obiectele dezgropate, care au fost prelevate de acolo cu foarte multă grijă și refăcute de către specialiștii muzeului. Descoperirea vizează peste un mileniu de civilizație, începând cu jumătatea secolului VI, înaintea erei noastre, adică întocmai fondarea cetății Tomis de către greci, până în perioada romano-bizantină, secolul VI-VII după Hristos. Deci avem straturi de civilizație tomitană care parcurg 1.200 de ani de istorie", precizează Lucian Aiftincăi.


Ziduri prețioase
Zidurile care au ieșit la iveală în urma săpăturilor sunt extrem de importante. "Sunt mai multe generații de ziduri, începând cu perioada greacă elenistică. Se păstrează aliniamentul, dar o parte din materiale au fost refolosite. Avem piatră legată cu pământ, din perioada greacă, apoi piatră cu mortar, din perioada romană. Printre altele, am găsit și o monedă de aur care are pe ea sigla împăratului", declară arheologul Aurel Mototolea.


În muzeul privat vor fi prezentate amfore, opaițe, vase, farfurii și alte obiecte, toate scoase de pe strada 9 Mai, dar și niște statui, despre care se consideră că erau oferite ca și ofrandă. "În jurul secolul III înaintea erei noastre, pentru a le merge bine, strămoșii noștri au făcut o groapă de ofrandă, unde au așezat și unde am găsit în formă intactă mai multe vase și statuete în cinstea zeităților. Se presupunea că această ofrandă aducea bunăstare familiei. De asemenea, a fost descoperită o fântână, unde am săpat mai bine de 13 metri. Ne-am dus în pământ cu speranța de a da în galeriile romane, care aduceau apa în cetatea Tomis. Am convenit, ulterior, împreună cu reprezentanții muzeului, să continuăm aceste săpături în condiții de siguranță, când vom avea radierul și pereții din beton ca să nu punem în pericol integritatea și viața celor care sapă acolo. Vrem să continuăm, să ajungem în galeria romană și, ulterior, dacă se poate, să o facem și vizitabilă. Ne-am propus apoi să montăm un lift care să ducă publicul în aceste galerii care, în prezent, nu pot fi vizitate deoarece sunt surpate și colmatate, la toate capetele, intrare – ieșire", completează Lucian Aiftincăi.


Acesta este primul proiect privat de acest gen, la nivel național. "În județul Constanța, hotelul Ibis, chiar și hotelul President din Mangalia, s-au așezat pe niște ruine deja găsite, nu a făcut un beneficiar privat această investiție care să le scoată și să le pună în valoare, ci statul român, în perioada comunistă. În cazul nostru, întreaga operațiune, de la prima cazma până la finalizarea acestui obiectiv minunat, a fost suportată din fonduri proprii", subliniază constănțeanul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5 secunde