Morcov, păstârnac, țelină, sfeclă / Ce vor mai primi la școală, din acest an, preșcolarii și elevii

850
Morcov, păstârnac, țelină, sfeclă / Ce vor mai primi la școală, din acest an, preșcolarii și elevii - kideatingcarrot1-1504855745.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a adoptat o hotărâre privind modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru școli al României, în perioada 2017-2023. Conform actului normativ, pentru anul școlar 2017-2018, limita valorică zilnică/preșcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porția de fructe și legume; 0,88 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porția de produse de panificație.


Aproximativ 2,074 milioane de preșcolari și elevi vor beneficia de acest program.


Finanțarea Programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată și din fonduri externe nerambursabile.


Pentru anul școlar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevăzută suma de 377,08 milioane lei, care se utilizează după cum urmează:


- 70,483 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe și legume și 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative;
- 109,3 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf și 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative;


- 114,4 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificație.


Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru aceeași perioadă, este de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuită de fructe și legume și derularea măsurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuită de lapte și produse lactate.


Produsele care pot fi distribuite preșcolarilor și elevilor sunt:


- mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, țelină rădăcină, sfeclă roșie, ardei grași, castraveți proaspeți;


- lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana și alte sortimente de lapte fermentate sau acrite);


- corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiți uscați din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori și alți aditivi alimentari.


Pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație. Pentru asigurarea diversității, porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți și/sau covrigi uscați, iar porția de lapte și produse lactate va fi însoțită de corn și/sau baton. În cazul în care unitățile de învățământ nu dispun de spații de depozitare, porția de produse lactate poate fi înlocuită cu o porție de lapte.


Programul pentru școli al României cuprinde și o serie de măsuri educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor, laptelor și produselor lactate pot fi realizate și anume: organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expoziții, târguri sau alte evenimente și/sau activități similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe și legume și lapte și produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și legume și de lapte și produse lactate sau de activități educative practice.


Autoritățile competente naționale pentru aplicarea Programului pentru școli sunt Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății.


Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este autoritatea națională competentă pentru implementarea, controlul și acordarea de ajutoare financiare din FEGA pentru furnizarea fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate în unitățile de învățământ. Plata ajutorului financiar din FEGA se va face de către APIA în termen de trei luni de la depunerea cererilor de plată, în ordinea stabilirii eligibilității acestora pentru fiecare solicitant de ajutor, până la plata integrală a ajutorului financiar din FEGA.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9566 secunde