Moldovenii aduc "Salba dracului" la Constanța

237
Moldovenii aduc

Articole recomandate

Joi, 27 iunie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru "Miturile Cetății" nu veți putea viziona decât două piese, ambele având loc de la ora 19.00. Ca urmare, Teatrul Național Târgu-Mureș se va prezenta în fața publicului cu spectacolul "Navigatorul" de Conor Mc Pherson, în regia lui Cristi Juncu. Reprezentația se va juca la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski".


"Navigatorul" este o piesă scrisă de autorul dramatic Conor McPherson în anul 2006. Acțiunea este plasată în Baldoyle, o suburbie din Dublin, în ajunul Crăciunului. Piesa îl are în centru pe James "Sharky" Harkin, un alcoolic care locuiește cu fratele său orb și în vârstă, Richard Harkin. Pe măsură ce încearcă să stea departe de băutură pe perioada sărbătorilor, Sharky trebuie să îi țină piept irascibilului Richard, dar și propriei conștiințe care îl bântuie. Precizăm că, în anii trecuți, piesa a fost nominalizată la Premiile "Tony" și a primit premiul "Olivier" pentru cea mai bună piesă. 


De asemenea, pentru rolul lui Lockart, actorul Richard Balint a câștigat la Premiile "UNITER 2019", premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar. 


La aceeași oră, atât constănțenii, câ și turiștii îi vor putea admira pe actorii Teatrului Dramatic "Fani Tardini" din Galați, care vor aduce "Salba dracului" pe scena Teatrului de Stat Constanța. Piesa este scrisă după opera lui Vasile Alecsandri, regia fiind semnată de Alexandru Dabija. 


Organizatorii spun că aceasta este prima comedie cu tematică originală a lui Alecsandri. 
Spectacolul reflectă contradicțiile din societatea vremii, conflictele dintre nou și vechi. Iorgu, nepotul lui Enachi Damian, bonjurist educat într-un centru imaginar de cultură, la Sadagura, tip superficial, observă că Iașiul este o urbe anchilozată, unde șabloanele vechilor forme de existență nu pot fi dărâmate de suflul înnoirii. 


La rândul lui, Enachi Damian știe bine că franțuzitul Iorgu trebuie să-și înalțe neamul nu prin exercițiul livresc, pe care-l disprețuiește de altfel, ci prin puterea banului. Parodie politică și nu numai, "Salba dracului" ironizează ascuțit adevăruri amare, false prejudecăți și amendează prefăcătoria. 


Mai mult decât atât, pentru autor, piesa devine vocea prin care își face cunoscute opiniile vis-a-vis de tradiții, năravuri sau obiceiuri din comunitatea vremii, totul de pe poziția intelectualului cu un dezvoltat simț critic.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4981 secunde