Modificări de ultim moment în calendarul Bacalaureatului din ambele sesiuni

2851
Modificări de ultim moment în calendarul Bacalaureatului din ambele sesiuni - fondmodificaribac-1623431823.jpg
După cum se știa, calendarul aprobat de Ministerul Educației pentru desfășurarea examenului național de Bacalaureat 2021 debuta pe 14 iunie cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, pentru candidații aflați în imposibilitatea de a-și echivala nivelurile de competență.

Este vorba despre absolvenți dinainte de 2003 sau absolvenți care au făcut un an sau tot liceul în străinătate și nu se încadrează în prevederile metodologiei de echivalare. În niciun caz nu este vorba despre corijenți!

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a transmis pe 9 iunie, în atenția directorilor, o NOTĂ privind planificarea probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, sosită de la Comisia Națională de Organizare a Bacalaureatului 2021, prin care sunt aduse următoarele modificări:

a) Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) în data de 22 iunie 2021, pentru sesiunea iunie-iulie, respectiv în data de 26 august 2021 pentru sesiunea august -septembrie a examenului național de Bacalaureat 2021.

b) Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) în data de 22 iunie 2021, pentru sesiunea iunie-iulie, respectiv în data de 26 august 2021 pentru sesiunea august-septembrie a examenului național de Bacalaureat 2021;

c) proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal (proba C) în data de 23 iunie 2021 – proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă și în data de 24 iunie 2021 proba orală, respectiv în data de 30 august 2021 pentru sesiunea august-septembrie a examenului național de Bacalaureat 2021 – proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă și în data de 31 august 2021 – proba orală.

d) Proba de evaluare a competențelor digitale (proba D) în data de 25 iunie 2021, respectiv în data de 27 august 2021 pentru sesiunea august-septembrie a examenului național de Bacalaureat 2021.

Cum se echivalează competențele

Marea majoritate a candidaților înscriși la examenul național de Bacalaureat 2021 au șansa ca și anul acesta să „profite” de oferta echivalării, pe fondul unui an școlar greu, început în bănci, trecut în online și înapoi în bănci.

Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul național de Bacalaureat 2021 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă.

Nivelurile de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă acordate:

• nivelul „utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 și 6,99;

• nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;

• nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională din cadrul probei C la examenul național de Bacalaureat 2021 se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei.

Nivelul unic de competență se acordă conform următoarei grile:

• calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;

• calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;

• calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;

• calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8,5 și 10.

Nivelul de competență digitală din cadrul probei D la examenul național de Bacalaureat 2021 se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.

Nivelul de competență digitală se acordă conform următoarei grile:

• nivelul „utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;

• nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;

• nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;

• nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

Pentru această primă sesiune de Bacalaureat, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a înregistrat un număr de 5.090 de candidați, din care doar 837 provin din seriile anterioare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4886 secunde