Ministrul Sorin Cîmpeanu: „Sunt speriați de mersul la școală, în schimb nu au nicio problemă să meargă în mall-uri”

3439
Unii dintre părinții nemulțumiți de repercusiunile școlii online de anul trecut și de calitatea actului educațional în mediul virtual au inițiat petiții pentru găsirea unei soluții de continuare în format fizic a cursurilor chiar și în cazul depășirii pragului stabilit actualmente de 6 la 1.000 locuitori. Pe de altă parte, nici cadrele didactice nu sunt extrem de încântate de interacțiunea cu clasa prin intermediul camerei video, așa încât susțin continuarea cursurilor fizic și după pragul de 6 la 1.000 locuitori.

Miercuri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că vor avea loc discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe asupra echilibrului risc gestionabil versus beneficii. „Mai exact, să ne punem de acord asupra dorinței de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare al școlii. Până vineri va trebui să anunțăm cât se poate de clar care sunt regulile: dacă rămânem pe aceleași scenarii sau dacă, așa cum ne dorim noi, cei din domeniul educației - nu știm dacă cei din domeniul sanitar sunt de acord - să menținem, pe modelul grădinițelor, și școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri. Am analizat principiile de funcționare ale altor state și am constatat că cele mai multe aplică principiul școlile se închid ultimele și se deschid primele”, a precizat ministrul, reiterând importanța vaccinării.



„Riscul nu poate fi eliminat, poate fi gestionat”


În legătură cu variantele ce urmează a fi luate în calcul, ministrul a declarat: „Varianta 1, rămânem pe prevederile actuale. Varianta 2, se face decuplarea modului de funcționare a școlilor pe modelul grădinițelor dependente de numărul cazurilor care apar în unitățile de învățământ sau în clase. Voi susține în paralel cu amplificarea modului de testare”.

Într-o intervenție televizată la Digi24, ministrul a declarat că sunt păreri antagonice: 183 de petiții pentru păstrarea școlilor în online versus 175 de petiții pentru păstrarea școlilor în format fizic.

„Îmi cer scuze, dar sunt speriați de mersul la școală, în schimb nu au nicio problemă să meargă în mall-uri”, a spus Sorin Cîmpeanu.

În opinia ministrului, în interesul copiilor este să se meargă la școală cu prezență fizică.

„Riscul nu poate fi eliminat, poate fi gestionat. Dacă oprim prezența fizică în școli, acei elevi vor sta în alte locuri, vor merge pentru că sunt permise tot felul de alte activități, mult mai puțin securizate din punct de vedere sanitar. Până vineri va trebui să ne decidem într-un fel. Și va trebui ca deciziile luate să fie sustenabile din perspectivă legală. Altfel, ne îndreptăm încă o dată spre pierderi cauzate de învățământul online”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Părinții, bulversați, reacționează antagonic

„Lăsați școlile deschise, domnule ministru; cel puțin clasele primare. Este dezastru pentru ei să stea în fața ecranelor, lipsiți de exercițiul practic al scrierii. Ne protejăm cu toții, facem eforturi pentru copii, fiți alături de copiii care sunt la început de drum. Măcar clasele primare!”, a transmis un părinte.

„Nu aveți dreptul să ne obligați copiii să meargă la școală în condițiile de acum, când sistemul sanitar din România nu mai face față! Găsiți soluții alternative și pentru cei care doresc la școală cu orice preț/nu au de ales! Dacă ne puneți în pericol copiii, cu forța, nu veți mai avea niciodată înțelegere din partea noastră, a cetățenilor! Un cetățean căruia statul îi refuză dreptul la sănătate și viață al copiilor lui nu va mai respecta autoritatea statului!!”, a transmis un cetăţean.

„Vă rog frumos să luptați pentru copiii noștri. Școala online nu este școală. Copiii din clasele primare nu pot face școală online. Copilul meu în vârstă de 6 ani poartă masca în permanență în clasă, inclusiv la sport. Dacă treceți pe lângă un liceu, situația este altfel. Vă rog să nu sacrificați acești copii mici aflați la început de drum. Este important pentru psihicul lor ca cei mici să meargă fizic la școală. Există home schooling pentru cei care au temeri. Cântăriți bine, vă rugăm. Sănătatea lor psihică este la fel de importantă ca cea fizică”, a transmis un alt părinte.

„Domnule ministru, de ce doriți să renunțați la limita de 6/1000? Vreți să vedeți cât mai mulți copii în spitale? Când nu era procentul așa de mare i-ați ținut închiși iar acum când pericolul e iminent îi expuneți???!!!! Lăsați părinților posibilitatea de a alege....cine vrea să-i trimită la școală peste 6/1000 să o facă....cine nu dorește... să poată participa online”, este părerea unui alt părinte.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1324 secunde