Ministrul Culturii: Managementul de promovare al fenomenului cultural a rămas "încremenit în timp"

176
Ministrul Culturii: Managementul de promovare al fenomenului cultural a rămas

Articole recomandate

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat în cadrul unei conferințe susținute la Iași, că managementul de promovare al fenomenului cultural în România a rămas "încremenit în timp", "cel puțin de la Revoluție încoace", potrivit Agerpres.


"Din păcate, nu numai că nu știm să promovăm foarte bine tot ceea ce înseamnă sector cultural, industrii creative. Nu știm nici măcar să le exploatăm. În țările europene procente importante din PIB sunt realizate de către sectoarele creative. În Franța, o comunitate a industriilor festivaliere a făcut un studiu în urma căruia a rezultat că la fiecare euro investit la sectorul cultural susține un alt euro în plus. Practic se dublează act venituri investite", a declarat ministrul Culturii.


El a dat spre exemplu Festivalul de la Edinburgh, un festival al artelor care, începând din 1947, este cel mai mare din lume, care poate genera nu doar plus valoare din punct de vedere spiritual, ci și economic.


"Și astăzi festivalul de la Edinburgh, care a rămas emblematic pentru că a fost primul eveniment cultural de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu un rol coagulant de a reface ideea de umanitate în Europa. Astăzi generează venituri de 82 milioane de lire sterline și 5.000 de locuri de muncă. Așadar, sectorul cultural nu este important numai din punct de vedere identitar și din punct de vedere al bogăției spirituale, ci este extrem de important și din punct de vedere economic. Dar asta înseamnă și o politică coerentă a statului, înseamnă un parteneriat real între autoritățile locale și cele centrale, lucru care, din păcate, a lipsit. Ne-am agățat de aceleași cutume și iată că rezultatul e că am ajuns, dacă nu pe ultimul loc, pe ultimele locuri în Europa la ceea ce înseamnă consumul de produse culturale", a spus ministrul Culturii.


Acesta a subliniat importanța parteneriatului dintre autoritățile centrale și locale, mai ales cu unitățile administrativ județene.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7133 secunde