Mii de picați la Bacalaureat. Liceul, între performanță și analfabetism funcțional

1447
Mii de picați la Bacalaureat. Liceul, între performanță și analfabetism funcțional - fotofondbacalaureat1-1562618295.jpg

Articole de la același autor

Prima etapă a Bacalaureatului 2019 s-a încheiat. Pentru unii - bine și acum își fac planuri pentru admiterea la facultate, pentru alții cu promisiuni că vor face mai mult la cea de-a doua sesiune, de la finele lunii august. O treime din candidații din județul Constanța au fost declarați respinși, nereușind să ia minimum media 6.


Reprezentanții Ministerului Educației Naționale nu i-au mai ținut pe jar pe absolvenții de liceu și, ieri dimineață, puțin după ora 10.30, au afișat primele rezultate, cu aproape o oră și jumătate înainte de termenul limită. "În urma centralizării notelor obținute de absolvenții de liceu, gradul de promovare, înainte de contestații, în județul Constanța, este de 64,3%", au anunțat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
La nivel național, rata de promovare înainte de contestații înregistrată de absolvenții care au finalizat studiile liceale în promoția 2018 – 2019 și au susținut probele examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie este de 73,7%, superioară cu un procent celei de anul trecut. Totuși, rata de promovare în ansamblu, incluzând și elevii proveniți din promoțiile anterioare, este de 67,2%.


Zece elevi de 10
Deși la nivel național, procentul de promovabilitate este cel mai slab din ultimii ani, în județul Constanța, este mai mare cu trei procente decât cel de anul trecut, când a fost de 61%. În plus, sunt zece medii de 10, față de două cât au fost în 2018.
Zece absolvenți de clasa a XII-a din județul Constanța au reușit performanța de a lua nota maximă la toate probele. Aceștia sunt de la profile diferite, atât de la licee teoretice cât și vocaționale. Este vorba despre Daniel Ababei, de la Liceul Internațional de Informatică, la specializarea Matematică - Informatică, Sabrina Andreea Beleșică, de la Liceul Teoretic "George Călinescu" Constanța, la specializarea Filologie, Mihai Blacioti, de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", specializarea Matematică - Informatică, Antonia Raluca Cojocariu, de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", specializarea Științe ale Naturii, Andrei Alexandru Cojocaru, de la Liceul Teoretic "Ovidius", specializarea Matematică - Informatică, Iosif Casian Gyulai Mureșan, de la Colegiul de Arte "Regina Maria", specializarea Arte plastice și decorative, Elena Mihai, de la Liceul Teoretic "Ovidius", specializarea Științe ale Naturii, Elena Victoria Moraru, de la Liceul Teoretic "Traian" Constanța, specializarea Matematică - Informatică, Alexandru Necula, de la Liceul Teoretic "Traian" Constanța, specializarea Matematică - Informatică, Cristian Bogdan Trifan, de la Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, specializarea Științe ale naturii. 


"Examenul de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor prevăzute în metodologie și probele scrise, au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și cel puțin media 6 la probele scrise", precizează reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța. De altfel, Liceul "Traian" este singura unitate de învățământ din județ cu promovabilitate sută la sută, atât la Liceul "Ovidius", cât și la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", înregistrându-se câte un candidat respins. La Colegiul Național "Constantin Brătescu" au fost cinci elevi respinși, iar, la Colegiul Național "Mihai Eminescu", au fost 12 respinși și un absent.


Rezultate slabe și la țară și la oraș
Două unități de învățământ au rata de promovabilitate zero, după ce niciun elev nu a reușit să ia minimum media 6. Este vorba despre Liceul Tehnologic Ciobanu și Liceul Tehnologic "Nicolae Istrățoiu" din Deleni. Sunt însă rezultate slabe și în liceele din oraș. La Liceul de Marină din Constanța, de exemplu, din cei 120 de candidați înscriși pentru examen, șapte nu s-au prezentat, iar 81 au picat. În total, doar 32 de elevi au reușit să ia peste 6. Situația este asemănătoare la Liceul Energetic, unde, din 97 de candidați, zece nici nu s-au mai obosit să vină la examen și doar 28 au promovat. La Liceul Tehnologic "C.A. Rosetti" din Constanța, rezultatele sunt și mai slabe. 10 elevi au fost declarați reușiți din cei 51 înscriși, iar zece au absentat. Dezastru este și la Liceul Tehnologic "Tomis, unde doar cinci candidați au fost declarați reușiți, din cei 44 înscriși, 12 neprezentându-se la toate probele examenului.


Aceste rezultate întăresc ideea că mulți dintre elevii care, în clasa a IX-a, au fost repartizați cu medii foarte mici la licee nu au făcut suficient progres pentru a promova și Bacalaureatul. Din păcate, ei au ales prost în clasa a IX-a și, deși au terminat liceul, vor îngroșa rândurile șomerilor, deoarece, neavând o diplomă de bacalaureat sau un certificat de dobândire a unei meserii, riscă să nu-și găsească un loc de muncă prea curând sau, în cel mai bun caz, vor fi angajați ca necalificați, pe salarii foarte mici.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4257 secunde