"Mica Unire" împlinește 153 de ani

530
1
Ziua de astăzi, 24 ianuarie 2012, marchează 153 de ani de la actul istoric al Unirii principatelor Moldova și Țara Românească.
La data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Țării Românești. Astfel a fost înfăptuită Unirea celor două țări române.
Unirea Principatelor Române cunoscută și ca Mica Unire reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. Acest eveniment este strâns legat de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate.
Actul unirii a fost recunoscut, nu fără greutăți, chiar în același an la Conferința internațională de la Paris de către Franța, Rusia, Anglia, Prusia și Sardinia. Sub presiune internațională, Imperiul Otoman și Austria recunosc unirea principatelor în a 3-a ședință a Conferinței de la Paris.
La Constanța, arheologii și muzeografii constănțeni au organizat, ieri, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie o manifestare în scopul sărbătoririi Micii Uniri de la 1859.
Au ținut discursuri despre semnificația unirii Lavinia Gheorghe de la Muzeul de Istorie și Ion Râșnoveanu, de la Muzeul Marinei Române, dar și elevi de la Colegiul Pedagogic "Constantin Brătescu" sau Grupul Școlar "Dimitrie Leonida".
De asemenea, momente artistice impresionante au susținut copii de la Grădinița "Amicii" și elevi de la Școala Generală nr. 22, interpretând diferite roluri și recitând poezii cu mesaje ale Unirii.

Comentează știrea

marinarul
24 ianuarie 2012
24 ianarie

am sperat ca v-a fi zi libera...chiar nu ar fi meritat?

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5045 secunde