Măsură fără precedent! Unitățile de învățământ rămân închise până la toamnă

815
Măsură fără precedent! Unitățile de învățământ rămân închise până la toamnă - fotofondmasurifaraprecedent2-1588006638.jpg

Articole de la același autor

La șase săptămâni după suspendarea cursurilor școlare din cauza pandemiei cu noul coronavirus, a fost luată o măsură fără precedent pentru învățământul românesc: încheierea anului școlar fără ca elevii să se mai întoarcă în unitățile de învățământ. Totuși, cei din clasele terminale vor putea merge la școală, în condiții speciale, timp de două săptămâni, pentru a se pregăti pentru examenele naționale.

Cursurile în grădinițe, școli, licee și universități nu vor mai fi reluate după ridicarea stării de urgență. Toate unitățile de învățământ preuniversitar și universitar vor rămâne închise până la toamnă, când va începe anul școlar 2020 - 2021. Totuși, anul școlar în curs nu va fi înghețat, ci se va încheia cu notele pe care elevii le au deja sau probabil le vor mai primi în timpul predării online.

Măsura a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis și a fost luată în urma discuțiilor cu premierul Ludovic Orban, ministrul Educației, Monica Anisie, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

"S-a decis ca, pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Elevii și studenții nu se vor mai întoarce fizic la cursuri. Anul școlar se va termina pe 12 iunie, până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au desfășurat și până acum în această perioadă.

Până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au până acum, în cazuri excepționale, se va mai putea face o evaluare suplimentară. Nu ar fi posibil, în școlile noastre, să se respecte, de exemplu, distanțarea între elevi, nici dacă ar merge în mai multe ture. În concluzie, s-a renunțat la redeschiderea școlilor", a precizat președintele țării.

Totuși, elevii din clasele terminale, precum cei dintr-a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale.

"În această situație, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă și vor sta maximum două - trei ore acolo. Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost ele planificate în capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte. Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor, se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura persoanelor care intră în școală", a mai spus Klaus Iohannis.



Fără teze, semestrul acesta


La rândul său, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor asigura sprijin pentru elevii care nu au acces la tehnologie. Aceștia vor primi și suport pentru învățare, dar și sarcini de lucru.

"Ministerul Educației va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conținuturi care erau prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul școlar următor. Cu alte cuvinte, se recuperează materia neparcursă în această perioadă. Mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative sau note, însă nu se vor mai susține teze", a precizat șeful MEC.

Singurii care vor mai merge la școală anul acesta sunt elevii din clasele terminale, la ciclul gimnazial, liceal, profesional și postliceal. Însă nu vor fi cursuri normale, ci numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale.

"Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparține părinților. Pregătirea lor se va realiza în continuare în sistem online", a subliniat Monica Anisie.

Probele de Bac, inversate

Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor derula cu noua programă deja transmisă de MEC și respectând calendarele comunicate deja.

"Practic, Evaluarea Națională se va susține începând cu data de 15 iunie, iar Bacalaureatul va începe cu probele scrise, în data de 22 iunie, și va continua cu probele de competențe. Calendarul final va fi comunicat ulterior. Iar cei care susțin examenele de certificat, pentru învățământul profesional, profesional dual, dar și postliceal, le vor da numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată", a precizat ministrul Educației.

Nou calendar pentru titularizare

În ceea ce privește examenele pe care le susțin cadrele didactice, titularizare, definitivat și gradele didactice, acestea se vor desfășura cu respectarea măsurilor de siguranță, iar modalitatea de susținere și calendarul vor fi anunțate ulterior.



Telverde la Inspectoratul Școlar Județean


Ministrul Educației și Ministerul Sănătății vor elabora un ordin comun prin care vor stabili în mod clar toate măsurile de siguranță privind reluarea activității în unitățile de învățământ.

"În sala de clasă igienizată ulterior vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială.

În plus, inspectoratele școlare vor pune la dispoziție un telverde pentru orice întrebare sau nelămurire din partea părinților, elevilor sau cadrelor didactice, pe această temă. Toate măsurile luate de MEC respectă recomandările medicilor specialiști. Prin urmare, obiectivele Ministerului Educației pentru această perioadă sunt: încheierea cu bine a situației școlare, iar examenele pentru elevi, studenți și profesori să se desfășoare în siguranță și în conformitate cu legea", a adăugat Monica Anisie.

Examene online, la facultate

Cât despre studenți, aceștia vor susține examenele pentru credite online. Universitățile vor trebui să găsească soluții despre cum vor putea face evaluarea studenților. În baza autonomiei universitare, data și modalitățile de susținere a examenelor vor fi stabilite de fiecare instituție de învățământ superior în parte. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4982 secunde