Manifest de Ziua Educației

"Maidanul este mai important decât școala și este încurajată nemunca și impostura!"

880
1

Articole de la același autor

Reprezentanții elevilor și ai dascălilor somează guvernanții să ajute educația


Cu prilejul Zilei Educației, elevii și profesorii și-au dat mâna pentru a transmite guvernanților un mesaj despre importanța educației și necesitatea susținerii ei. Scrisoarea, intitulată "Manifest Educația 2018", este semnată de Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Uniunea Liceenilor Maghiari, Consiliul Tineretului din România, Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Națională Sindicală "Alma Mater" și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți - Învățământ Preuniversitar.


Semnatarii dau termene Guvernului pentru realizarea unor obiective importante pentru educație, de la o finanțare decentă, până la reforma programelor școlare. "Anul acesta aniversăm 50 de ani de la adoptarea, în 1966, a Recomandării UNESCO/ILO privind statutul cadrelor didactice, care certifică importanța siste-mului educațional de calitate și punctează drepturile și responsabilitățile cadrelor didactice. Însă, în timp ce la nivel mondial se discută de nevoia de susținere a profesorilor, în România se încearcă, prin toate măsurile posibile, să fie determinați și cei pe care încă îi mai avem la catedră să părăsească sistemul. Indiferența autorită-ților față de resursa umană și lipsa investițiilor în învățământ au condus la starea actuală de degradare din școli, mai ales în mediul rural. În multe comune, școala mai este susținută acum doar de dascălii inimoși, care încearcă prin orice mijloace să le mai trezească interesul pentru carte elevilor care trec pragul școlii. Asta în cazul în care mai au cui să trezească interesul, mulți elevi părăsind școala din motive financiare", se arată în manifest.


6 la sută din PIB pentu educație!


Scrisoarea nu menajează pe nimeni, reprezentanții elevilor și ai profesorilor criticând atât autoritățile locale, cât și politicienii. "Într-o Românie în care pentru autoritățile locale sunt mai importante terenul de fotbal (maidanul) sau parcul comunal decât școala, iar politicienii încurajează nemunca și impostura, pare stupid să vii să spui că la nivel mondial s-a aprobat Agenda Educația 2030, care prevede că profesorii sunt fundamental sistemului educațional și, ca atare, trebuie să fie «formați în mod corespunzător, recrutați și remunerați, motivați și susținuți»", sunt de părere semnatarii scrisorii. Aceștia spun că este nevoie urgentă de adoptarea și punerea în aplicare a unui acord la nivel de partide politice pentru creșterea treptată a finanțării, astfel încât, în 2020, educația și cercetarea să primească 7 la sută din PIB (6 la sută pentru educație, așa cum prevede Legea Educației Naționale și 1 la sută pentru cercetare). Creșterea finanțării și implementarea unui program național de atragere a celor mai buni absolvenți din învățământul universitar în sistemul educațional, prin acordarea de burse și alte beneficii au ca termen martie 2017. Iar până în iunie 2017 trebuie realizată reformarea radicală a programelor școlare și universitare, în sensul de a se pune accentul pe partea aplicativă și nu pe cea informativă, pentru o integrare mult mai rapidă pe piața muncii a absolvenților, ca și corelarea ofertei educaționale cu cerințele mediului economic.


Masă caldă și afterschool gratuite în fiecare unitate


Tot în iunie 2017, ar trebui adoptată Legea salarizării unitare, prin care să se asigure o remunerare motivantă a tuturor categoriilor de salariați din învățământ, în funcție de importanța muncii pe care o prestează. Ulterior, în octombrie 2017, trebuie adoptată Ordonanța de urgență privind decontarea integrală a navetei elevilor, în paralel cu continuarea programului de achiziționare de autocare și microbuze pentru transportul elevilor.


Conform programului propus de reprezentanții elevilor și ai profesorilor, la 1 ianuarie 2018, toate unitățile de învățământ ar trebui să aibă grupuri sanitare și apă potabilă în incintă. Iar în septembrie 2018, cel mai târziu, trebuie demarat un program la nivel național de construire de internate și cantine școlare, iar programul "masa caldă la școală" trebuie să fie operațional. De asemenea, la 15 septembrie 2018, toate unitățile de învățământ ar trebui să aibă programul gratuit "școala de după școală".


Comentează știrea

Radu
7 octombrie 2016
Vorbe

Vorbe,vorbe,vorbe,de 27 de ani numai vorbe.Si vor mai trece 30 si tot la vorbe vom ramane.Nimeni nu intelege ca asa se doreste,sa devenim niste inculti si needucati ca sa putem fi condusi si manipulati dupa interesul politic,dar mai grav e ca nu politicul intern e cel care ne vrea asa ci cel european ,ca sa aiba o noua generatie de sclavi si de consumatori pe piata.Nu ne mai facem bine niciodata.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4726 secunde