Mai puține clase a IX-a în liceele de top! Va fi luptă crâncenă la admitere

3457
3
Mai puține clase a IX-a în liceele de top! Va fi luptă crâncenă la admitere - fotofondadmitereliceu-1510071147.jpg
Liceele de top din oraș ar putea rămâne, la anul, cu mai puțini elevi și cu mai puține clase. Inspectoratul Școlar Județean Constanța a demarat procedurile de realizare a planului de școlarizare pentru anul școlar următor, iar inspectorul școlar general
anunță schimbări importante la clasele pe care le vor avea la dispoziție elevii care sunt acum clasa a VIII-a.


Deja au început discuțiile cu directorii liceelor teoretice, iar în perioada următoare vor fi organizate întâlniri și cu cei ai liceelor tehnologice, ai colegiilor și ai grupurilor școlare. 


"Vrem să eficientizăm rețeaua școlară. Sunt licee cu zece clase, dar care au spațiu doar pentru cinci. Știm foarte bine că nu e normal să avem program prelungit sau să se învețe în mai multe schimburi. Așa că și numărul de clase trebuie adaptat", a anunțat inspectorul școlar general Petrică Miu. 


Acesta este de părere că sunt necesare unele modificări, astfel încât să avem și învățământ de calitate. 


"Vrem, nu vrem, trebuie să intrăm în normalitate, astfel încât unitățile de învățământ să aibă nu doar clase multe și elevi mulți, ci și spațiile necesare desfășurării tuturor orelor, cu laboratoare, săli de activități, tot ce trebuie. Este simplu, se va calcula: liceul X are atâtea spații pe fiecare nivel, deci poate să aibă X clase și astfel nu vor mai apărea disproporționalități așa de mari cum avem acum. Asta vom face deocamdată la licee. Și la școlile gimnaziale este aceeași problemă, dar vom vedea cum le vom putea rezolva, pentru că avem și unități depopulate", a mai spus șeful ISJ Constanța. 


Astfel, dacă este să ne luăm după ce spune inspectorul școlar general, există riscul ca multe clase ale liceelor aglomerate, adică exact acelea care sunt cele mai căutate de elevi, să dispară. În aceste condiții, admiterea la liceu din vara lui 2018 ar putea deveni un haos, pentru că "bătaia" pe locurile din liceele de top va fi și mai crâncenă, iar mulți din elevii buni riscă să nu mai prindă un loc în liceul unde doresc să studieze în clasele IX - XII. 


Rămâne de văzut ce soluție va găsi conducerea ISJ și cum va fi stabilit planul de școlarizare astfel încât să nu le schimbe prea mult planurile elevilor care sunt acum în clasa a VIII-a și se pregătesc deja pentru admiterea la liceu. 


Dispar și specializările fără căutare 


O situație delicată este și la grupurile școlare unde sunt specializări care nu mai sunt căutate sau care nu au nicio legătură cu specificul zonei. 


"Și în aceste cazuri, vom căuta soluții și vom vedea ce vom schimba astfel încât să eficientizăm rețeaua. Pentru învățământul dual ne-am gândit, de exemplu, decât să avem 15 elevi într-o unitate și 15 în altă unitate, după înscriere îi vom muta pe toți într-o singură unitate. Pentru că nu este normal să fie împrăștiați", este de părere Petrică Miu. 


Astfel, este posibil ca specializări precum turism, care există acum la licee agricole din județ, să dispară de tot. 


"Nici măcar nu putem să spunem că avem calitate acolo. Pentru că noi îi învățăm la condiții de două stele și ei trebuie să meargă apoi în hoteluri de cinci stele. Diferențele sunt foarte mari și constatăm că acei tineri nu sunt pregătiți pentru ce trebuie", a completat inspectorul școlar general.


Comentează știrea

costy
8 noiembrie 2017
operator pc

Bani repede, usor si comod. Obtii usor rezultate. Aici poti sa castigi repede si bine. Mai ai un pas sa te convingi. Cand doresti sa afli despre ce este vorba si sa primesti toate detaliile la adresa ta de email, trimite cuvantul DETALII la adresa aceasta de email pacurarucostica1963@gmail com

Cineva
8 noiembrie 2017
Parole, parole...

Ati zis bine " s-ar putea" ! Pentru ca in realitate nu va disparea nicio clasa ! Ah , ce-mi plac articolele despre ce "s-ar putea" !

Nico
10 noiembrie 2017
Sefu

Vaai sefu! Cate prostii poti sa debitezi tu! Bine ca nu vei ai sta mult timp la ISJ.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6381 secunde