Lupta pentru picturile Muzeului de la Topalu. "Este a patra expertiză!"

313

Articole de la același autor

Au trecut 11 ani de când a început lupta în justiție pentru frumosul  patrimoniu al Muzeului "Dinu și Sevasta Vintilă" de la Topalu, care adăpostește un număr de 228 de lucrări de mare valoare. Dacă directorul Muzeului de Artă Constanța, care se ocupă de administrarea capodoperelor de la Topalu, Doina Păuleanu, face tot posibilul ca lucrările să rămână acolo, fiul doctorului care a donat, în 1960, tablourile, Mario Vintilă, vrea să revoce cu orice preț donația. 


Deși se judecă de mai bine de un deceniu, procesul "Topalu" nu s-a încheiat încă. Ba, mai mult decât atât, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, anul trecut, rejudecarea dosarului și strămutarea cauzei la Curtea de Apel Galați. 
"După o primă expertiză pe probleme de muzeologie, s-a ajuns la o expertiză pe probleme de conservare, o a doua pe probleme de biologie, iar acum, procesul s-a întors spre rejudecare, pentru o a patra oară, pe problemă de restaurare. Da, acum suntem cu procesul la Curtea de Apel Galați și au fost propuși mai mulți experți. Este a patra expertiză pe care o facem, dar, de data aceasta, altceva nu mai au ce să inventeze. Ei vor să demonstreze că tablourile nu au fost restaurate, dar eu le-am dat la restaurare la marile laboratoare, deși ele aveau probleme foarte mici. Nu am vrut, însă, să mi se reproșeze că nu le-am restaurat și acum sunt toate în regulă. Vă spun că toate lucrările erau foarte bine întreținute. Referitor la cel mai vechi tablou pe care îl avem în dotare, acesta este un Grigorescu de la sfârșitul secolului al XIX-lea", a declarat, pentru "Cuget Liber", criticul de artă dr. Doina Păuleanu. 


Reamintim că, în anul 2008, fiul dr. Gheorghe Vintilă, Mario Vintilă, a cerut în instanță revocarea donației, invocând faptul că operele de artă nu ar fi bine conservate, așa cum era stipulat în clauza de donare. De partea cealaltă, muzeografii constănțeni susțin cu tărie că acest lucru ar duce la dezmembrarea colecției și la vânzarea ei, mai ales pentru că bărbatul nu locuiește în țară și, ca urmare, cea mai mare parte din lucrări nu pot părăsi România, fiind clasate. 


Lucrările, păstrate în condiții foarte bune 
Doctorul Gheorghe Vintilă a donat cele 228 de lucrări comunei sale natale, iar ele sunt păstrate în condiții excepționale, în cel mai reprezentativ muzeu comunal din țară. 


Muzeul este organizat în fosta locuință a părinților donatorului, dr. Dinu Gheorghe Vintilă, și prezintă lucrări de pictură ale lui Ioan Andreescu, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, lucrări de sculptură ale lui Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, G. Tudor și lucrări de grafică ale lui Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Nicolae Dărăscu. 


Totodată, muzeul prezintă toți marii creatori din perioada modernă, stăruind, însă, asupra celor pe care donatorul i-a îndrăgit și admirat în mod deosebit. Aceștia sunt creatorii din Grupul celor patru, constituit în anul 1925 și alcătuit din pictorii Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și sculptorul Oscar Han. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6143 secunde