"Lumina" lui Blaga, interpretată de actorii de la Teatrul de Stat

151

Articole de la același autor

Teatrul de Stat Constanța (TSC) continuă să vină în sprijinul elevilor de clasa a XII-a, care se află în prag de examene și se pregătesc pentru Bacalaureat. Săptămâna aceasta, actorul Andrei Cantaragiu le-a recitat adolescenților poezia "Lumina", de Lucian Blaga, pentru a-i ajuta pe tineri s-o înțeleagă cât mai bine și pentru a o putea reda așa cum trebuie la examenul de limba și literatura română, în caz că le va pica acest subiect.

Precizăm că "Poemele luminii" (1919), primul volum de poezii al lui Blaga, este dominat de un puternic vitalism, de dorința eului poetic de a se contopi cu misterele Cosmosului. Principalele teme ale creațiilor lirice din acest volum ilustrează natura, iubirea și moartea, concepte esențiale ale existenței.

Poezia "Lumina" a fost publicată în revista "Glasul Bucovinei", în 1919 și inclusă apoi de Lucian Blaga în volumul de debut, "Poemele luminii", apărut în cursul aceluiași an.

Poezia este o confesiune-artă poetică și concentrează întreaga lirică erotică din volum, intensitatea iubirii fiind exprimată prin metafora revelatorie a "luminii", ca motiv central ce definește starea spirituală, de "iluminare", a eului liric. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Septembrie 2012
Stire din Politică-Administrație : CCR a AMÂNAT decizia în cazul BLAGA
Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Politică-Administrație : Blaga l-a criticat pe Emil Boc, la Eforie
Pagina a fost generata in 0.5376 secunde