Lumina de Paște vine de pe mare. Ce trebuie să faceți în Săptămâna Patimilor

450
Lumina de Paște vine de pe mare.  Ce trebuie să faceți în Săptămâna Patimilor - luminanoua-1555940206.jpg

Articole de la același autor

Pentru că ne aflăm în Săptămâna Patimilor, Biserica îi sfătuiește pe credincioși să se roage mai des și să meargă la biserică, unde, în fiecare seară, va fi oficiată slujba Deniei. Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului spun că fiecare zi din această săptămână are o semnificație deosebită, iar deniile pun în valoare acest lucru.

Astfel, în Sfânta și Marea Miercuri (denia de Marți seară) se pomenește ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă, gest profetic al viitoarei puneri în mormânt a Domnului.

În Sfânta și Marea Joi (denia de Miercuri seară) se pomenesc patru momente importante din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos; Cina cea de Taină; rugăciunea către Tatăl lui Hristos, din Gradina Ghetsimani și vânzarea Domnului de către Apostolul Iuda.

Sfânta și Marea Vineri (denia de Joi seara, a celor 12 Evaghelii) pomenește sfintele și mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos. Cele 12 Evanghelii relatează modul în care Hristos a fost prins, judecat pe nedrept, batjocorit, răstignit în rând cu tâlharii și, în cele din urmă, îngropat.

Sfânta și Marea Sâmbătă (denia de Vineri seara - Prohodul Domnului) ne aduce aminte de procesiunea de îngropare a lui Iisus, prefigurată printr-o slujbă în care clerul și credincioșii stau împreună în jurul Sfântului Epitaf (o pânză pictată cu trupul Mântuitorului, coborât de pe cruce și înfășurat în giulgiuri).

Totodată, se face pomenire și de pogorârea Mântuitorului la Iad, ca și de eliberarea drepților de acolo. În ceea ce privește Sfânta Lumină de Paște, aceasta va fi adusă sâmbătă, 27 aprilie, la ora 23.30, de către IPS Teodosie, din largul Mării Negre, în zona falezei Cazinoului. Aceasta va fi purtată în procesiune până în fața Catedralei arhiepiscopale, unde va fi oferită credincioșilor, iar de la ora 24.00, se va oficia Canonul Învierii, urmat, de la ora 1.00, de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală.

Pentru cei care nu au reușit să ajungă la biserică în noaptea de Paște, aceștia sunt invitați duminică, 28 aprilie, începând cu ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, unde ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de "a doua Înviere", în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, simbolizare a universalității creștinismului.

În aceeași zi, dar de la ora 17.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, Corala "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului va susține tradiționalul concert pascal, la care intrarea este liberă. După concert, ierarhul va întâmpina publicul cu ouă, cozonac și vin, în tradiționala ciocnire a oului pascal, dar și cu salutul creștin "Hristos a Înviat!".  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.991 secunde