LICEENII s-au făcut DE... BASM la simularea BACALAUREATULUI

Luni, 11 Martie 2013
1446
Peste 7.000 de liceeni constănțeni de clasa a XII-a și a XIII-a au fost așteptați, ieri, să participe la prima simulare a Bacalaureatului 2013 la limba și literatura română. Cum prezența nu a fost obligatorie, la simulare s-au prezentat 5.951 de elevi, iar notele urmează a se stabili, după aflarea lor, dacă vor fi puse sau nu în catalog. Cert este că la Varianta 1 extrasă, subiectul III i-a luat prin surprindere pe liceenii care nu au făcut recapitulare la clasă sau - de ce nu? - în particular, că doar basmul cult s-a studiat în toți anii aceștia.


Cristina Ivan, inspector școlar de specialitate limba și literatura română, ne-a informat că subiectele au fost elaborate diferențiat pe filiere și profiluri având un nivel mediu de dificultate: Filiera teoretică - Profil real, Filiera tehnologică; Filiera vocațională - toate profilurile (cu excepția profilului pedagogic) și Filiera teoretică - profil umanist, filiera vocațională - profil pedagogic.


La primul subiect (30 de puncte), elevii de la filiera teoretică - profilul real au avut de răspuns la nouă cerințe având ca text suport poezia "Dintre sute de catarge", de Mihai Eminescu, iar elevii de la profilul umanist și filiera vocațională - profilul pedagogic, poezia "Târziu de toamnă", de Tudor Arghezi.


La cel de-al doilea subiect (30 de puncte), elevii au redactat un text argumentativ de 15-30 de rânduri despre importanța modelelor în formarea adolescenților și despre onoare, ca însușire fundamentală a omului moral. 


Ultimul subiect (30 de puncte) a constat în redactarea unui eseu structurat de 600 - 900 de cuvinte (două-trei pagini), în care să prezinte relația dintre două personaje dintr-un roman interbelic studiat sau particularitățile basmului cult dintr-o operă studiată. Al treilea subiect a presupus un nivel ridicat de originalitate și a vizat aspecte de analiză tematică, structurată, stilistică a operelor studiate. 


Miercuri, 13 martie, urmează proba la matematică, iar vineri, 15 martie, proba opțională. Evaluarea lucrărilor se va face la nivelul fiecărei unități școlare, de către doi evaluatori. Rezultatele finale se vor transmite până joi, 21 martie, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, după care vor fi afișate în unitatea de învățământ în data de 22 martie, cel târziu la ora 12. 


În perioada 25-31 martie, se vor organiza ședințe cu părinții, în cadrul cărora se vor încheia procese verbale, în vederea comunicării rezultatelor de la simularea examenului de bacalaureat. 


Pagina a fost generata in 0.1994 secunde