Legea pentru titularizarea pe bază de vechime și în stare de urgență, trimisă la Curtea Constituțională, de președintele Iohannis

929
Legea pentru titularizarea pe bază de vechime și în stare de urgență, trimisă la Curtea Constituțională, de președintele Iohannis - titularitare111-1590594656.jpg

Articole de la același autor



Legea pentru titularizarea pe bază de vechime și în anul școlar cu stare de urgență a fost trimisă spre analiză către Curtea Constituțională.


Președintele Klaus Iohannis a trimis o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 21/2012 privind modificarea și completarea Legii educației naționale 1/2011.


În data de 8 mai 2020, Parlamentul României a transmis președintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 21/2012 privind modificarea și completarea Legii educației naționale 1/2011. Două articole noi prevăd titularizarea fără concurs a cadrelor didactice care au obținut în ultimii trei ani nota cel puțin 7 la un concurs național unic de titularizare în învățământul preuniversitar, dar sunt angajate cu contract de muncă pe perioadă determinată pe acel post sau catedră de cel puțin trei ani de zile, precum și în momentul în care acestea acumulează trei ani pe postul respectiv.


De asemenea, noua lege prevede ca "în anul școlar în care se declară stare de urgență sau de asediu, cadrele didactice calificate care au participa și obținut în ultimii trei ani nota sau media cel puțin 7 la un concurs național unic de titularizare, au definitivarea în învățământ și sunt angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată pe acel post sau catedră de cel puțin trei ani de zile, devin titulari în sistemul de învățământ preuniversitar".


Președintele Klaus Iohannis critică tocmai acestei trei prevederi noi, considerând că ele produc confuzie și discriminare. "Instituirea prin legea criticată a criteriului referitor la vechimea în ocuparea aceluiași post - cel puțin 3 ani - nu poate reprezenta însă un criteriu obiectiv și calitativ pentru obținerea titularizării", se arată în sesizarea transmisă Curții Constituționale.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3751 secunde