Lect. univ. dr. Mariana Tocia a lansat un nou volum despre etica din comunicarea publică

950
Lect. univ. dr. Mariana Tocia a lansat un nou volum despre etica din comunicarea publică - carte2-1607532638.jpg

Articole de la același autor

Luna aceasta, lect. univ. dr. Mariana Tocia, profesor în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, şi-a lansat volumul „Etică şi derapaje în comunicarea publică”, o lucrare la care a muncit foarte mult şi care numără 304 pagini. Apărută la Editura „Tritonic”, lucrarea cadrului didactic îşi propune să sublinieze importanţa eticii şi a deontologiei profesionale în mass-media.

Fără a pretinde că deţine adevărul absolut, autoarea îi invită pe cititori să fie parte din această privire microscopică asupra a ceea ce înseamnă în ziua de azi comunicarea publică. Adresată atât mediului academic, studenţilor din domeniul Ştiinţelor Comunicării, dar mai ales practicienilor din mass-media, lucrarea reuşeşte să reunească armonios perspectiva teoretică şi aspectele practice ce ţin de comunicare la momentul actual.

„Credinţele etice sunt necesare pentru ca o societate să poată funcţiona democratic, pentru binele public. În plus, o societate fără principii morale este o societate pe cale de dispariţie. Normele morale determină judecăţi obiectiv corecte despre fapte, redând adevăruri obiective, însă semnalăm şi cazurile în care aceste adevăruri sunt denaturate, conştient sau inconştient. Studiile de caz sunt un exerciţiu de evaluare a moralităţii comunicatorului, cu referinţe la contexte diferite, la situaţii distincte, cu care jurnalistul intră frecvent în contact. Acceptabilitatea normelor morale ar trebui să devină un imperativ categoric pentru toate instituţiile mediatice care pretind că acţionează responsabil sau profesional şi care susţin că deţin libertate comunicaţională. Adevărurile practice se nasc când sunt excluse dezinformarea, defăimarea, cenzura sau orice fel de presiune care încătuşează cuvântul”, a declarat autoarea. Precizăm că prof. Tocia este autoarea a zeci de articole ştiinţifice indexate în baze de date internaţionale şi membră în Asociaţia Română de Istorie a Presei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4715 secunde