"Lacul lebedelor", transpus în scenă de trupa de balet din Sankt Petersburg

247

Articole de la același autor

Sâmbătă, 8 februarie, de la ora 20.00, pentru prima dată în România, va evolua pe scena Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța, trupa de balet a teatrului din Sankt Petersburg, cu extraordinarul spectacol "Lacul lebedelor", de Piotr Ilici Ceaikovski. Cu această ocazie, legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, rămâne și în zilele de astăzi poate cea mai frumoasă poveste de balet ce a fost lăsată posterității și este întâlnită în basmele mai multor popoare.


"Lacul lebedelor" este o creație unică și perfectă în ciuda schimbărilor de modă muzicală și dansatoare. Lebăda albă este cu adevărat un simbol al baletului rus, al frumuseții și al magnificului său. 


Libretul baletului este unul dintre cele mai cunoscute și a fost pus în scenă pentru prima dată în anul 1877, în Moscova, la Teatrul "Bolșoi", coregraf fiind Julius Reisinger, având ca sursă de inspirație o veche legendă rusă (după alții, o legendă germană, dacă judecăm după numele personajelor principale: Siegfried, Odette - Odillia, Rotbart ș.a.) și a corespuns pretențiiilor compozitorului rus. 


Paradoxal, nu a fost primit foarte bine pe moment. Totuși, în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul "Mariinsky" din Sankt Petersburg. Prețul biletelor variază în funcție de categorie: categoria 1 - 150 lei,  categoria 2 - 90 lei. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3643 secunde